Coronapandemin

Tegnells varning: Fara när folk börjar jobba

Av: 

Sophie Stigfur

Beri Zangana

Fanny Westling

NYHETER

Hur har svenskarna skött sitt jul- och nyårsfirande?

Det får vi kvitto på nu – när folk återvänder till jobbet.

– Det stora hotet kommer i slutet på denna vecka, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Inför jul- och nyårshelgen uppmanade såväl Folkhälsomyndigheten som Stefan Löfven till ett sparsmakat firande där man helst inte skulle träffa personer som man inte annars umgås med – för att undvika att smittspridningen eskalerar.

Vid dagens presskonferens meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell att det är för tidigt att säga hur väl svenskarna skötte rekommendationerna kring jul och nyår.

Anders Tegnell säger att det stora hotet kommer i i slutet på denna vecka

Just nu tycks statistiken peka mot en nedgång i smittspridningen, men enligt Tegnell sker en stor eftersläpning av inrapporterade siffror. Just nu är datan för otydlig.

– Vi får se hur det är efter helgerna nu, säger han.

Risk för ny spridning ”väldigt stor”

Enligt Tegnell har svenskarna rest väldigt mycket mindre kring jul i år jämfört med tidigare.

– Men det är inte resorna som är problemet. Det vi är mest oroliga för är när folk kommer tillbaka till sina arbetsplatser, säger Tegnell och fortsätter:

Anders Tegnell förklarar att det största problemet är när människor tillbringar mycket tid på sina arbetsplatser. Det är där orossmittan finns enligt statsepidemiologen.

– Många kommer tillbaka till jobbet nästa vecka. Det stora hotet kommer i slutet på denna vecka och nästa vecka. Om vi inte är försiktiga då är risken för ny smittspridning väldigt stor. Det är viktigare än någonsin att stanna hemma vid symtom, tvätta händerna och testa sig vid symtom.

Möjligt med mer restriktioner

I Danmark har coronarestriktionerna skärpts ytterligare för att hejda smittspridningen. Landet har även upptäckt flera fall av det muterade viruset från Storbritannien. I Sverige har det muterade viruset från både Storbritannien och samt ett fall av det muterade viruset från Sydafrika upptäckts.

Anders Tegnell utesluter inte att det kan bli mer restriktioner om det skulle bli en ökad smittspridning av det muterade viruset i Sverige.

– Det är absolut möjligt att det kan bli det. Hur orolig man behöver vara tycker jag är svårare att bedöma för att vi vet inte riktigt än hur mycket mer spridningsbenägna de är, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Sannolikheten att vi kommer att hitta fler fall är väldigt hög. Hur stor risk det är att vi får en större spridning i Sverige är svårare att bedöma. Vi får se vilka olika förutsättningar som krävs för att de ska spridas mer omfattande.

ANNONS

Munskydd 30-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från Apohem

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Statsministerns julbesked: Högst åtta personer

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Anders Tegnell

Folkhälsomyndigheten

Stefan Löfven