Högläsning om brexit för EU:s ambassadörer

Mattias Mächs/TT

Publicerad 2020-12-25

Ambassadörerna i EU:s 27 medlemsländer informerades under juldagen om brexitavtalet i Bryssel.

Närmare ett år av intensiva förhandlingar mellan EU och Storbritannien resulterade till sist i en 2 000 sidor lång uppgörelse på julaftonen.

Det innebär avbrott i helgfirandet för de 27 medlemsländernas EU-ambassadörer.

Under juldagen får de lyssna till EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, som i Bryssel briefar dem om den mångsidiga uppgörelsen.

Det väntas ta dem mellan två och tre dagar att gå igenom avtalet innan de kan ge det sitt godkännande, skriver Reuters. Även EU-parlamentets ledamöter vill grotta ner sig i detaljerna och har meddelat att man inte kommer att skynda igenom ett godkännande.

Parlamentet behövs dock inte för att avtalet ska kunna träda i kraft i provisorisk form. På så vis väntas den tull- och kvotfria varuhandeln kunna fortsätta utan avbrott när britterna lämnar EU:s inre marknad och tullunion den 31 december.

Storbritannien lämnade formellt EU redan den 31 januari i år men särskilda övergångsregler har gällt sedan dess.

Även om handelsavtalet alltså säkrar nolltullar så kommer varuhandeln över Engelska kanalen att tvingas anpassa sig till en rad nya regler och byråkrati som kommer att innebära kostnader.

Uppgörelsen väntas godkännas med bred marginal i det brittiska parlamentet i den planerade omröstningen den 30 december.

Konservativa partiet under premiärminister Boris Johnsons har en stor majoritet i underhuset och även oppositionspartiet Labour har meddelat att man kommer att ställa sig bakom uppgörelsen som det enda alternativet till ett kaotiskt avtalslöst utträde.