GW om 17-åringen: Max fyra års sluten ungdomsvård

”Ett nytt och växande problem i Sverige”

17-åringen som misstänks för dödsskjutningen av en polis i Biskopsgården har häktas.

Om han döms tror Leif GW Persson att han får max fyra års sluten ungdomsvård.

– Då är han ute och ränner på gatorna igen om några år, säger han i Nyhetsmorgon i TV4.

Leif GW Persson tog på söndagen plats i tv-rutan i Nyhetsmorgon i TV4 för att prata om dödsskjutningen av polisen i Biskopsgården på onsdagskvällen.

Efter att ha sett bilder på när poliser över hela Sverige håller en tyst minut för den mördade polismannen, säger han att det finns två typer av dödligt våld som påverkar honom.

– Det är när man mördar personer som arbetar inom de rättsvårdande myndigheterna och det andra är när man ger sig på små barn. Det fastnar i minnet, säger han.

Leif GW Persson säger i programmet att han har svårt att tro att personen som sköt är omedveten om att det var en polis på platsen.

– Vad jag förstått hade polisen uniform på sig. Även om han inte var måltavlan handlar det om att gärningsmannen inte bryr sig om att polisen är där. De här personerna är ofta inga skarpa skyttar och använder ofta automatvapen. Det är inga bra vapen för krypskytte.

Polisprofessorn Leif GW Persson
Polisprofessorn Leif GW Persson

GW: Göken fördes ut med papperspåsar på händerna

Ett och ett halvt dygn senare kunde polisen gripa en 17-årig kille. Han är nu häktad misstänkt på sannolika skäl för mordet på polismannen.

Att det gick fort att hitta en misstänkt menar Leif GW beror på att polisen har en ”hygglig” personkännedom om de som bor och verkar i området.

– Man gör hembesök omgående och ser vad de haft för sig. Denna göken förs ut från en adress med papperspåsar på händerna.

Anledningen är att om man har skjutit någon finns det sannolikt krutspår på händerna, menar han.

– Trots att man tvättar händerna noga, kan krutspåren sitta kvar länge.

Polispådrag vid Biskopsgården.
Polispådrag vid Biskopsgården.

”Går igång på alla cylindrar”

Leif GW Persson säger att detta brott gör att man går igång på alla cylindrar. Under det första dygnet hade man förhört 400 personer.

– Det är inte så konstigt, poliser är också människor och ju närmare ett brott kommer, desto mer angeläget blir ärendet, säger han i Nyhetsmorgon.

Den misstänkta 17-åringen är sedan tidigare dömd för mordförsök efter att knivhuggit en man med kökskniv på en spårvagn.

Max fyra års sluten ungdomsvård

17-åringen nekar till anklagelserna, via sin offentliga försvarare Hans Palm. Något som GW är noga med att säga innan han vill spekulera i en eventuell dom.

– För mordförsöket fick han ett års sluten ungdomsvård. Jag gissar på att han får max fyra års sluten ungdomsvård pm han döms. Då är han ute och ränner på gatorna igen om några år.

”Ett nytt och växande problem i Sverige”

GW säger att Sverige har ”en mycket stor fördragsamhet med unga lagöverträdare”.

– Men man får räkna med att lagstiftaren kommer att kvickna till liv efter det här, Det ligger redan ett förslag på bordet om att skärpa straffen för unga som begår grova brott.

– Vi har ett antal personer under 18 år som mördat flera stycken. Det är ett växande och nytt problem i Sverige, avslutar Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

PODD Polisen: Möts dagligen av våld och hot

Aftonbladet Daily med Tomas Stjernfeldt på Polisförbundet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE