Jasplan och kunglig ceremoni på veterandagen

Av:  Sophie Tanha/TT

Sedan tre år hissas svenska flaggan den 29 maj för att fira landets veteraner.

Så även i år, även om mycket av firandet sker via digitala kanaler.

Försvarsmakten sänder det officiella firandet på sin Youtubekanal, live från Amfibieregementet och Berga slott i Haninge, söder om Stockholm.

Flera fältartister, bland annat Jill Johnson och Petra Wahlgren, uppträder under högtidlighållandet tillsammans med Livgardets Dragonmusikkår och Arméns musikkår. Firanden sker även på flera andra platser i landet.

Kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip deltog tillsammans med överbefälhavare Micael Bydén i en ceremoni för svensk myndighetspersonal som tjänstgjort utomlands, genom att traditionsenligt lägga en krans på veteranmonumentet Restare på Gärdet i Stockholm. De som stupat hedrades under dagen med en formationsflygning av Jas 39 Gripen över Stockholm. Även invånare i Göteborg och Lidköping har kunnat speja upp för att se en överflygning under veterandagen.

Försvarsmaktens inköpschef Maritha Küller är en av de som fick ta emot en medalj under dagen. Hon har varit verksam på hemmaplan i Sverige med att förse både Försvarsmakten och Socialstyrelsen med sjukvårdsmaterial under pandemin.

– Det är väldigt ovanligt att du får den om du har varit hemma och verkat i Sverige, vanligtvis tilldelas den personer som deltagit i insats under krigsliknande situationer, sade Maritha Küller till Enköpings-posten inför ceremonin.

Publisert: