Nyheter

Smittan ökar i Taiwan – folk panikhandlar

Av: 

TT

Människor köar till covidtest efter larmet om inhemsk smittspridning i Taiwan. Risknivån har höjts till nivå tre av fyra i Taipei.

Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT

NYHETER

Från hyllat föregångsexempel till stängda skolor. Taiwan kämpar med att få spridningen av coronaviruset under kontroll.

Med hjälp av sitt geografiska läge och några av världens tuffaste restriktioner har Taiwan klarat sig relativt bra under hela pandemin. Men de senaste veckorna har flera utbrott av covid-19 registrerats med som mest 333 bekräftade fall på en dag.

Den ökade smittspridningen och osäkerheten kring vilka regler som gäller fick människor att hamstra mat och panikhandla i helgen. Och även om viss trängsel uppstod när människor bunkrade varor har tunnelbaneåkandet i Taipei minskat markant och färre rör sig nu ute på gatorna, enligt The Guardian.

Låga siffror

Globalt sett är de nya utbrotten dock mycket små. Taiwan, som har en befolkning på omkring 24 miljoner, har registrerat 2 260 fall av covid-19 och 14 döda under hela pandemin.

Men eftersom närmare tusen nya inhemska fall har registrerats bara den senaste veckan kommer skolorna att stänga och gå över till distansundervisning från och med onsdag och fram till slutet av nästa vecka.

Smittspridningen har dock gått ner något. Men det betyder inte att viruset är under kontroll, enligt hälsominister Chen Shih-Chung.

– Vi ser inte på läget med optimism, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Få vaccinerade

Eftersom Taiwan har klarat sig så bra under pandemin har vaccinationskampanjen gått på sparlåga och bara 1 procent av befolkningen har vaccinerats. Nu ökar dock efterfrågan och flera miljoner doser har beställts – de väntas dock inte komma till Taiwan förrän i juni.

Den senaste tidens inhemska virusutbrott har kopplats ihop med två piloter som besökt Taipei. Myndigheterna har dock meddelat att det kommer att ta ytterligare ett par veckor innan det finns mer information kring hur situationen uppstått.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: