Ministern efter 200 sekunders granskning: Oacceptabelt

Trots tidigare avslöjanden riskerar djurens lidande att fortsätta.

200 sekunders granskning visar en ny kycklingskandal hos Kronfågel.

– Om de här uppgifterna stämmer så är det helt oacceptabelt, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Slakterier är enligt lag skyldiga att se till att djuret är dött innan processen fortsätter.

Men 200 sekunders granskning visar hur Kronfågel brutit mot det under en längre tid.

På slakteriet i Valla har kycklingar skållats levande. I en rapport som Livsmedelsverket upprättat i februari står att ”ostuckna kycklingar” – det vill säga kycklingar som inte avlivats – dagligen upptäcks. Då har de redan skållats i hett vatten. 

Kronfågels slakteri i Valla.
Kronfågels slakteri i Valla.

Granskningen visar också hur slakteriet haft problem med utbrott av campylobacter och hur smutsigt kött varit på väg in i kylen.

Uppgifterna fick snabbt genomslag. Kunder rasade och Uppsala och Göteborgs stad drog i bromsen för allt inköp av Kronfågel-produkter.

Nu kommenterar Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) granskningen.

– Om de här uppgifterna stämmer så är det helt oacceptabelt. Vi ska ha säkra livsmedel i Sverige och alla djur ska behandlas bra. Jag kan inte kommentera enskilda fall, men jag vill vara väldigt tydlig med att alla har en plikt att följa våra starka djurskyddslagar, säger hon.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Hon fortsätter:

– Jag som minister jobbar aktivt med det här området. Både med att titta på hur kontrollen kan bli bättre, men vi arbetar också med förslag om att skärpa straffskalan vid brott mot djur.

”Så vidrigt att man vill kräkas”

Europaparlamentariker Jytte Guteland (S) reagerar starkt på 200 sekunders granskning.
– Att djur skållas levande, det är så vidrigt så man vill kräkas.
Guteland menar att mer måste göras. Ett av hennes förslag är att införa kameraövervakning på slakterier som det i Valla.
– Det är uppenbart att djuren inte har någon fackföreningsrörelse att vända sig till. Kontrollerna som sker verkar inte fungera. Jag vill att man ser över hårdare kontroller och då är kameraövervakning en del av det. 

Djurhållningen hos marknadsledande Kronfågel har varit i fokus förr.

Tidigare avslöjanden

Redan 2017 granskade Aftonbladet förekomsten av smittade kycklingar.

2019 skrev SVT om hur kycklingar plågas i samband med transporter till Kronfågel.

Riksdagsledamot Elisabeth Falkhaven är djurskyddspolitisk talesperson i Miljöpartiet. Hon är mycket kritisk till de långvariga bristerna.

– Det är verkligen inte acceptabelt. Djur ska inte utsättas för smärta vid slakt. Det ska gå snabbt och smärtfritt. Djurskyddslagen är jättetydlig.

Hon fortsätter:

– Förklaringen till att det bara fortsätter kan vara att det är för låga påföljder. I det här storskaliga vi byggt upp tillåter vi oss att utsätta djuren för saker de inte ska utsättas för. Det är helt horribelt. 

Elisabeth Falkhaven (MP), riksdagsledamot.
Elisabeth Falkhaven (MP), riksdagsledamot.

Tycker du tillsynen är tandlös?

– Ja, det är lite det jag är inne på. Jag såg nu att de möjligtvis ska få 90 000 kronor i böter. Det kan inte vara mycket för ett sånt företag. 

Falkhaven menar att företagen måste satsa ännu mer på teknik för att upptäcka misstag i produktionen i tid.

– Det måste vara tvärstopp om det inte fungerar. Jag har full förståelse för att det är svårt. Samtidigt är det ett ansvar vi har tagit på oss. Att vi föder upp djur och vill slakta dem på det här viset. Då har vi en lag som säger att vi får inte utsätta dem för lidande och smärta. Och det görs allt för många gånger i dag, säger hon.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Christoffer Nilsson och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Publisert:

LÄS VIDARE