Plötsligt har grannar vänt sig mot varandra

LOD. Gatuvåldet exploderade i städer där arabiska och judiska familjer levt stillsamt sida vid sida – och lynchattackerna höll på att kasta in Israel i ett fullskaligt inbördeskrig.

Plötsligt har grannar vänt sig mot varandra.

– Hur ska vi kunna leva ihop om de hatar oss? säger Sivan Danin, 29.

Stålfjädrarna i madrassen finns kvar, resten av sovrummet har förvandlats till aska. Sivan Danin sicksackar mellan bråten medan hon visar runt i den eldhärjade lägenheten. 

– Det gör så ont. Hela mitt liv är förstört och jag har verkligen ingenting kvar. Vi måste starta om helt från början, säger hon. 

Hon och hennes man flyttade hit för bara ett och ett halvt år sedan. I deras hemstad, Lod, med 80 000 invånare, har israeliska araber och israeliska judar länge levt vägg i vägg. Familjerna shoppar i samma mataffärer och jobbar på samma arbetsplatser.

Polis vid ingången till en judisk skola i Lod.
Polis vid ingången till en judisk skola i Lod.

Men de senaste veckorna har lokalsamhället slitits itu, i takt med luftangreppen över Gaza och Israel

Att det militära våldet blossar upp med ett par års mellanrum är inte helt ovanligt – men det omfattande gatuvåldet mellan grannar ledde till en ny nivå av stridigheter.

På gatorna i Lod utbröt kaos, med stenkastningar, dödsskjutningar, lynchningar och mordbränder. Rivaliserande folkmobbar med judar och araber drabbade samman mellan bostadshusen. Både synagogor och moskéer stacks i brand.

Sivan Danin plockar i sitt eldhärjade hem i Lod.
Sivan Danin plockar i sitt eldhärjade hem i Lod.

Vet inte om hon orkar bo kvar

Efter flera nätter med upplopp utlyste Israels premiärminister Benjamin Netanyahu nödläge och undantagstillstånd i staden. Men våldet spred sig till andra arabisk-judiska städer: Jaffa, Haifa, Acre och fler.

Många fruktade att det var starten på ett fullskaligt inbördeskrig, och att samexistensen mellan judar och araber höll på att kollapsa inne i Israel. 

– Vi grannar som brukade säga ”godmorgon” till varandra kan inte längre lita på den andre. Jag vågar inte ens gå ut ensam, säger Shivan, som är judinna. 

Hon är övertygad om att det var ”den andra sidan”, hennes arabiska grannar, som tände eld på bostaden. Samtidigt har hon inga bevis och var inte på plats när det skedde. 

– En väninna sa att hon hört en granne ropa ”där är judens fönster!”. Ett par sekunder senare slängdes en molotovcocktail in genom rutan, berättar hon. 

– De hatar oss, bokstavligen. Vi judar försvarar oss bara. 

Nu vet hon inte om hon orkar bo kvar i området. 

– Jag är rädd för mitt liv. Min mentala hälsa gör att jag inte kan stanna längre.

– Jag gråter och drömmer mardrömmar på nätterna. Bara att stå här och känna doften av eldsvåda är svårt. Flera vänner har redan beslutat sig för att flytta härifrån. 

I Lod har judar och araber bott grannar i 70 år.
I Lod har judar och araber bott grannar i 70 år.

På andra sidan gatan bor Mohammed, 23.

Han berättar en liknande historia om Lods kravaller – fast omvänt: det är araber som tvingats försvara sig från judiska folkmobbar.

Mohammed drar upp t-shirten och visar skotthålet i axeln.

– Jag vet inte exakt vem som sköt i kaoset. Men antingen judiska bosättare eller polisen, säger han, och visar bilder på sjukhusets röntgenplåtar, kulan har satt sig under armhålan. 

Han vill inte framträda med sitt fulla namn, eftersom han är rädd för vad som ska ske om israelisk polis får reda på vad han sagt.

– Samtidigt känner jag att vi måste visa världen vad det är som faktiskt pågår här borta. Judar kan tala med media utan att vara rädda på samma sätt, men oss kan polis stoppa oss för vad som helst. 

Mohammed, 23, vet inte om det var polisen eller judiska bosättare som sköt honom i axeln.
Mohammed, 23, vet inte om det var polisen eller judiska bosättare som sköt honom i axeln.

Än så länge har fler än 1 550 personer gripits, misstänkta för inblandning i de våldsamma sammandrabbningarna i Israel de senaste veckorna. Runt 70 procent av de gripna är arabiska medborgare, 30 procent är judiska, enligt israelisk polis.

Samtidigt är demografin i staden Lod omvänd: 70 procent judisk, 30 procent arabisk befolkning. 

Många tror att spänningarna i de judisk-arabiska städerna i Israel länge har bubblat under ytan, men att de kokade över i samband med sammanstötningarna vid al-Aqsamoskén i Jerusalem och bombräderna över Gaza.

Upprinnelsen till upploppen i Lod kom den 10 maj. Då höll arabiska ungdomar en fredlig protest, i solidaritet till al-Aqsamoskén. Polisen skingrade samlingen med chockgranater och tårgas. 

Offer på båda sidor slogs medvetslösa

Det ska ha lett till att ungdomarna brände bilar, synagogor och kastade stenar i vredesmod, enligt New York Times. Snart organiserade sig gäng med extremistiska judar, för en hämndaktion, och åkte in med vapen till Lod.

Offer på båda sidor slogs medvetslösa, och våldet blev dödligt: fyra judar misstänks för att ha skjutit en arabisk invånare i Lod till döds. Även en judisk man ska ha dött efter stenkastning från israeliska araber. 

Trots den militära vapenvilan, har friktionen i grannskapet fortsatt.

Situationen har också blivit infekterad efter att israeliska nationalister försökt skifta demografin. 

Inte bara på ockuperade Västbanken genom att bygga judiska bosättningar på palestinsk mark. 

Även religiösa nationalistiska organisationer, som Torah Nucleus, har som uttalat mål att flytta in i mixade städer eller områden med arabisk befolkning, för att göra platser som Lod mer judiska.

Mustafa, 25, som också är israelisk arab, säger att han inte har något emot att bo sida vid sida med judar. Men just nu lämnar han inte huset utan pepparspray i fickan, av rädsla för att bli attackerad. 

Han pekar på sitt krossade fönster, ett par meter från Shivans utbrända lägenhet. När stenen kastades hörde han glåpord om araber, säger han.

– Samexistensen har varit stark här, och under 70 år har vi inte haft några problem. Plötsligt kom busslaster med judiska bosättare utifrån och skapade oreda, så jag skyller inte på judarna som bor här. Men det tar nog tid innan förtroendet byggs upp på nytt – folk är fortfarande väldigt rädda.

 

Publisert:

LÄS VIDARE