Avhuggna huvuden och bakslag för "Amlo" i Mexiko

TT-AFP

Publicerad 2021-06-07

Ett avhugget människohuvud kastades mot en vallokal och plastpåsar med kroppsdelar har hittats nära vallokaler.

Det mexikanska mellanårsvalet är våldsamt – och ser ut att bli ett bakslag för vänsterpresidenten Andrés Manuel López Obradors parti.

– Ett nederlag för López Obrador. . . Inget enormt, men det försvagar honom och hans agenda, säger den politiska analytikern José Antonio Crespo på måndagen.

– Oppositionen har lyckats kapitalisera på missnöjet.

Preliminära valresultat tyder på att presidentens parti Morena förlorar sin supermajoritet i kongressens underhus, enligt landets valmyndighet. Men tillsammans med sina koalitionspartners behåller man ändå majoriteten – den Morenaledda alliansen spås få mellan 265 och 292 av de 500 platserna.

Ingen supermajoritet

Den två tredjedels supermajoritet som koalitionen har i nuläget gör det bland annat möjligt för Morena att införa grundlagstillägg på egen hand.

Utan supermajoritet lär det bli tuffare för "Amlo", som presidenten kallas, att få gehör för sin utlovade "fjärde omvandling". Den ska bland annat handla om stopp för korruptionen, satsningar på välfärd, utökat energioberoende samt sänkta löner för höga ämbetsmän – inklusive honom själv.

Presidentens opinionsstöd ligger fortsatt på över 60 procent, men stödet för hans politik har avtagit i en tid då coronaviruspandemin och extremt våld – ofta med koppling till landets narkotikakarteller – dominerat i Mexiko.

Kvarlevor vid vallokal

Över 90 politiker uppges ha mördats sedan valrörelsen inleddes i september i fjol och nära tusen personer har utsatts för attacker.

På valdagen langades ett avhugget huvud in i en vallokal i den staden Tijuana, nära gränsen till USA. I närheten av vallokalen hittades även plastpåsar med kroppsdelar, uppger lokala myndigheter.

Ytterligare ett avhugget huvud och andra kroppsdelar placerades senare under söndagen vid en annan vallokal i Tijuana och inte långt därifrån hittades kvarlevor efter människor vid en tredje vallokal.

I delstaten México ska ett granatliknande föremål ha kastats in i en vallokal under valdagen. Det visade sig vara ofarligt men lokalen tömdes tillfälligt på människor.

Ökat inflytande?

Vidare rånades flera vallokaler på valmaterial i delstaten Sinaloa och i delstaten Chiapas, i sydost, dödades flera människor i lördags då beväpnade män överföll personer som förberedde vallokaler. En person skadades och när denne skulle föras till sjukhus attackerades biltransporten. Fem personer sköts ihjäl, uppger myndigheterna.

Söndagens mellanårsval syftade till att utse de 500 ledamöterna i kongressens underhus, 15 av 32 delstatsguvernörer samt tusentals lokalpolitiker.

Regeringen säger att de flesta mord som skett är kopplade till kriminella grupper som vill öka sitt politiska inflytande, främst på lokal nivå.