Coronapandemin

New York stänger ner igen: ”Sista chansen att stoppa en andra våg”

Av: 

Marcus Älverbrandt

NYHETER

Spridningen av coronaviruset skenar i New York på nytt.

Delstaten följer Sveriges exempel och inför spritstopp efter klockan 22.

– Det här är vår SISTA chans att stoppa en andra våg, twittrar borgmästaren Bill de Blasio.

Efter att smittotalen återigen ökar i New York tvingas delstaten att än en gång införa strikta restriktioner. Från i morgon, fredag, kommer alla gym, barer och restauranger att behöva stänga senast klockan 22. Samtidigt begränsas sociala sammankomster, både inom- och utomhus, till tio personer. Förbudet gäller även privata tillställningar.

– Barer, restauranger, gym och hemmafester. Det är därifrån det framför allt sprids ifrån, meddelade delstatsguvernören Andrew Cuomo på onsdagens pressträff.

Restauranger som inte har serveringstillstånd får däremot fortsätta som vanligt. Det är även tillåtet för restauranger och barer att erbjuda hemkörning av mat även efter klockan 22.

Spritstopp efter klockan 22 gäller även i New York.

”Sista chansen”

Även de angränsande staterna New Jersey och Connecticut inför liknande restriktioner. I Westchester county, på gränsen mellan New York och Connecticut, införs en så kallad ”orange zon” som bland annat innebär att skolor stängs och religiösa sammankomster begränsas.

Trots att smittspridningen inte ligger på vårens toppnivåer så pekar siffrorna i delstaten konsekvent åt fel håll. Under onsdagen rapporterades att 1 628 nya patienter lagts in på sjukhus, det högsta antalet sedan mitten på juni, och det genomsnittliga antalet positiva covidtest ökade markant.

– Det här är vår SISTA chans att stoppa den andra vågen. Vi kan göra det, men vi måste agera NU, skrev New Yorks borgmästare Bill de Blasio på Twitter.

Utvecklingen i New York är en spegling av hur det ser ut i resten av landet, där smittotalen har nått nya rekord så gott som dagligen under de senaste veckorna. För första gången rapporterades totalt fler än 140 000 nya smittade på onsdagen.

Coronasmittan skenar igen i New York.

Republikaner kritiska

Flera republikaner har uttryck sitt missnöje över de nya restriktionerna i New York. Särskilt vänder man sig mot att Andrew Cuomo inte pekar ut det storskaliga firandet av Joe Biden, när han utropades som segrare i presidentvalet, som en faktor bakom smittspridningen.

– Det är intressant att Cuomo inte nämner firandet av Biden men inte har några problem med att peka ut den judiska gemenskapen, twittrar Sara Carter som jobbar för den konservativa tv-kanalen Fox News.

– Pseudovetenskap och tyranni när det är som värst, svarade Arizona-republikanen Andy Biggs som sitter i representanthuset.

Experter har uttryck oro över risken för smittspridning i samband med festligheterna kring Joe Bidens seger. Ännu finns inga beräkningar på hur många som skulle kunna ha smittats under de sammankomsterna.

”Det här är vår SISTA chans att stoppa en andra våg”, twittrar borgmästaren Bill de Blasio.
Manhattan i New York sett från vattnet.

PODD Vad händer med coronatestningen?

Aftonbladet Daily pratar med Lena Mellin om hur testningen av coronaviruset hanteras i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

New York

Bill de Blasio

Andrew Cuomo

Coronaviruset