Integration i EU – "Inte vi och de"

Av:  Wiktor Nummelin/TT

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivbild.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivbild.

Mer stöd till språkutbildning, snabbare erkännanden av yrkeskunskaper och tillgång till hälsovård och bättre boende. Det är några av punkterna som EU-kommissionen betonar i en ny handlingsplan för bättre integration.

– Integration är en investering i ett mer motståndskraftigt samhälle, säger inrikeskommissionär Ylva Johansson när hon och kollegan Margaritis Schinas presenterar sin nya integrationsplan i Bryssel.

Totalt finns i EU just nu 34 miljoner invandrare – personer födda utanför unionen.

– De är en del av "oss", inte ett "de", betonar Johansson på sin presskonferens.

Utbildning och idrott

I handlingsplanen konstateras att en effektiv integration kräver insatser från både personerna själva och samhället. Inte minst fokuseras på vikten av utbildning, både för att lära ut, men också för att ta tillvara på kunskaper.

"Omkring en fjärdedel av migranterna är högutbildade. Nästan 40 procent av dem är överkvalificerade för de arbeten de utför. Vi har inte råd att slösa bort den potentialen. Samtidigt har nästan en femtedel av migranterna endast primär skolutbildning", konstateras i handlingsplanen.

Även kultur och idrott betonas, exempelvis med konkreta förslag om att samla unga migranter till fotbollsturneringar i samband med nästa års fotbolls-EM.

Frisk Schinas

Tisdagens presskonferensen bjuder samtidigt på ett känslomässigt inlägg från Schinas, nyligen tillfrisknad från covid-19.

– Jag kan garantera att det är en helt annan sak att diskutera och hantera viruset än att kämpa mot det från sjukhussängen. Om det finns några därute som fortfarande underminerar eller tonar ner hotet från viruset – så skicka dem till mig, säger Schinas.

Publisert: