Löfven om Attendo: Lägg korten på bordet

Starka reaktioner på Aftonbladets avslöjanden om Attendo

Flera riksdagspartier har reagerat starkt på Aftonbladets avslöjanden om Attendos bonusmiljoner till toppcheferna.

Nu reagerar statsminister Stefan Löfven (S) mot stora bonusutbetalningar som gjorts inom välfärdsföretag.

”Skattebetalarna förtjänar att Attendo nu lägger korten på bordet”, säger han i ett uttalande på Facebook.

Aftonbladets granskning av Attendo har väckt mycket starka reaktioner.

Avslöjandet om hur miljonbonusar delats ut till sex toppchefer för 2020 – samtidigt som företaget fått 120 miljoner kronor i coronastöd av skattebetalarna - har lett till hård kritik mot vårdjätten.

Flera riksdagspartier tycker det är fel att företag betalar ut miljoner i bonus, efter att ha fått coronastöd.

Statsminister Stefan Löfven (S) har reagerat starkt på Aftonbladets avslöjande om bonusar som har betalats ut.

”Att ett vårdbiträde larmar om missförhållandena och därför kallas illojal är inte ok. Vi ska inte ha tysta arbetsplatser eller mörklägga problem inom välfärden. Den som larmar om missförhållanden har i dag ett lagstadgat skydd genom visselblåsarlagen som regeringen införde 2017”, säger han i ett uttalande på Facebook.

Stefan Löfven är kritisk mot Attendo.
Stefan Löfven är kritisk mot Attendo.

Löfven: Har ett särskilt ansvar

Vidare skriver Stefan Löfven att det finns mer att göra för att stärka skyddet för visselblåsare. Han presenterar bland annat ett förslag som regeringen kommer att lägga fram på riksdagens bord innan sommaren.

Det handlar om att fler ska omfattas av skyddet för visselblåsare och att det ska bli tydligare hur personer ska gå till väga för att larma.

”Skattebetalarna förtjänar att Attendo nu lägger korten på bordet och svarar på hur man använt de statliga stöden, och hur man arbetat under pandemin. Bedriver man välfärdsverksamhet med skattepengar så har man ett särskilt ansvar”, säger Stefan Löfven i uttalandet.

Även socialminister Lena Hallengren har reagerat på granskningen. Hallengren säger att hon “förstår att det här upprör” och att det är “läge för Attendo att lägga korten på bordet”.

På frågan om företag som fått coronastöd, och betalat ut miljonbonusar, ska bli återbetalningsskyldiga svarar Hallengren:

– Vi kan inte införa retroaktiva krav och så vidare. Det får man titta på vad som gäller för de stöden som de har fått. Men det är ju ett särskilt ansvar att bedriva välfärdsföretag, att med skattemedel bedriva verksamhet och faktiskt ansvara för människors liv och hälsa.

Hon fortsätter:

– För mig som socialdemokrat och för regeringen så är vi väldigt tydliga att vi tycker inte att vi ska plocka ut vinster ur välfärdsföretag. Men det finns ingen majoritet och stöd för det i Sveriges riksdag, för att lägga fram den typen av förslag.

Nu regerar socialminister Lena Hallengren (S) mot stora bonusutbetalningar inom välfärdsföretag
Nu regerar socialminister Lena Hallengren (S) mot stora bonusutbetalningar inom välfärdsföretag

”Borde omfattas av offentlighetsprincipen”

Hallengren är kritisk till miljonbonusar i välfärdsföretag.

– Jag tycker det är orimligt att vi med skattemedel finansierar enorma bonusutdelningar.

– För det är uppenbarligen bara chefer som behöver bonusar för att göra ett bra jobb och göra sitt bästa. Inte undersköterskor och andra i verksamheten och inte någon annanstans i välfärden heller. Min och regeringens uppfattning, det är att de skattemedel som går till välfärd ska gå till välfärd.

Attendo har valt att mörka för Aftonbladet hur mycket de delat ut i bonus till verksamhetscheferna under 2020.

Enligt Hallengren borde de privata välfärdsjättarna även omfattas av offentlighetsprincipen.

– Jag tycker verkligen att vi skulle ha offentlighetsprincip i all offentligt finansierad välfärd. Men inte heller här finns det en majoritet i riksdagen. Kanske är det här händelser som kan påverka andra partier, säger Hallengren.

”Skattemedel ska gå till det som de är avsedda för”

Aftonbladets avslöjande har fått flera partier att reagera och Hallengren välkomnar en ny diskussion kring välfärdsföretagen.
– Jag har sett att många partier reagerar just på att coronastöd kanske inte har gått till det som det är avsett. Det välkomnar jag. Jag tycker det är bra. Jag välkomnar framför allt om vi kan bredda den diskussionen. För skattemedel ska gå till det som de är avsedda för.

Hon fortsätter:
– Det tycker jag de ska de göra oavsett om det heter coronastöd eller är andra skattemedel. Men det är välkommet om vi kan påbörja en sådan här diskussion. Inte minst om vi kan få en förnyad diskussion om det här är företag, vilka som helst på en marknad, eller om vi ska förhålla oss på ett annat sätt till just välfärdsföretag.

Vårdjätten Attendo.
Vårdjätten Attendo.
Publisert:

LÄS VIDARE