Experten: Allt mer pekar på att munskydd fungerar

Det vetenskapliga stödet för att munskydd minskar smittspridning är för svagt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Nu menar en brittisk forskare att de tolkat studierna fel.

– Rapporterna talar snarare för att man bör bära munskydd, säger forskaren till TV4. 

Mer än 130 av världens länder har krav eller rekommendationer om att bära munskydd i offentliga miljöer. Sverige är inte ett av dem.

I veckan sa en av landets ledande smittskyddsprofessorer, Jan Albert, att han vill se munskydd i kollektivtrafiken. Tunga organ som WHO och ECDE, EU:s smittskyddsmyndighet, rekommenderar det redan. Under måndagen gick WHO ut och uppmanade Sverige att rekommendera munskydd.

– Munskydd fungerar, sa Mike Ryan, WHO-chef, på en pressträff.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, svarar på uppmaningen i tv-programmet ”Malou efter tio”.

– Evidensen för att det ska fungera är inte speciellt bra. Vi ser dessutom hur det ser ut i länder som har krav på munskydd som inte har en särskilt bra situation.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.

Det vetenskapliga stödet för att munskydd kan minska smittspridning är svagt, menar Folkhälsomyndigheten.

Forskaren: Studierna talar för munskydd

Men de har dragit fel slutsatser, menar en brittisk forskare som på uppdrag av TV4 har gått igenom de 37 studier som myndigheten lutar sig mot.

– Rapporterna talar snarare för att man bör bära munskydd – inte mot, säger Melinda Mills, professor i sociologi vid Oxfords universitet, till tv-kanalen.

Melinda Mills, professor i sociologi vid Oxfords universitet.
Melinda Mills, professor i sociologi vid Oxfords universitet.

Studierna är allt ifrån matematiska modeller, sammanfattande litteraturstudier till en studie på en amerikansk hårsalong.

  • 23 av studierna drar slutsatsen att munskydd minskar risken för smittspridning.
  • 1 studie säger att man ser en mycket lite smittominskning.
  • 3 studier säger att munskydd inte verkar skydda eller skydda väldigt lite.

– De negativa studierna är inte granskade (peer reviewed) och ger inte särskilt mycket bevis, säger Melinda Mills.

ECDC: Pekar på att det skyddar

Tio av studierna har inte tittat på smittspridning utan på annat, till exempel om man tar sig mer i ansiktet om man har munskydd.

ECDC, EU:s smittskyddsmyndighet, håller med Folkhälsomyndigheten om att det kan vara svårt att värdera studierna och slå fast hur stora effekterna av munskydd är. Men i en ny rapport drar de ändå en annan slutsats.

– Vi har många mindre studier som alla pekar i den riktningen att munskydd kan skydda på platser när man inte kan hålla avstånd, säger Agoritsa Baka, senior expert på ECDC, till TV4.

Agoritsa Baka, senior expert på ECDC.
Agoritsa Baka, senior expert på ECDC.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, har pekat på att vissa länder, som Spanien, har hög smittspridning trots munskyddskrav som indikation på att det inte fungerar.

”Risk för negativa effekter”

Det finns också risk för negativa effekter, till exempel att människor hanterar munskydden fel, och att de skapar en falsk trygghet.

Den svenska forskarvärlden är kluven. En del ställer sig bakom WHO och ECDC, andra håller andra med Folkhälsomyndigheten. Forskaren Kjell Torén, professor och överläkare vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, menar att det inte finns tillräckligt stöd för att munskydd hos allmänheten är effektivt. Det är helt enkelt inte värt att utbilda folk i hur de används korrekt.

– Det är en för stor utmaning i relation till andra åtgärder som är mycket mer effektiva, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Under måndagens pressträff frågade Aftonbladet om det nu är dags att införa munskydd.

– Frågan är öppen om smittskydden vill föra den. Men det finns väldigt mycket att göra vad gäller avståndet. Att anpassa lokaltrafiken, öppettider och liknande. Man löser inte en trängselsituation med munskydd, svarade Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

PODD Rapport från IVA

Aftonbladet Daily pratar med Rickard Lagedal läkare på IVA på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE