ÖB: Vi fortsätter i Mali

Av:  TT

Överbefälhavaren Micael Bydén. Arkivbild.
Överbefälhavaren Micael Bydén. Arkivbild.

Den svenska militära insatsen i Mali, ett av världens farligaste länder, fortsätter trots militärkupperna, bekräftar överbefälhavare Micael Bydén i Ekots lördagsintervju.

Det oroliga västafrikanska landet har skakats av två militärkupper på nio månader.

I veckan svors översten, kuppledaren och tidigare vicepresidenten Assimi Goïta in som övergångspresident. Och på fredagen fick Mali en ny regering med armén på nyckelposterna.

Enligt Micael Bydén påverkar inte utvecklingen de svenska insatserna just nu, men det kan komma att ändras på sikt.

– Den direkta samverkan med den maliska armén är pausad. Men det innebär inte att vi inte fortsätter att göra ett jobb, säger han i lördagsintervjun.

– Vi åker inte till ett insatsområde och låser in oss på vår camp för att skydda oss själva. Vi är ju där för att göra ett jobb och det fortsätter trots de här militärkupperna.

Franska planer

Sverige deltar på tre sätt: I den stora FN-insatsen Minusma, i träningsmissionen med EU och i den internationella snabbinsatsstyrkan mot terrorism Task Force Takuba ihop med Frankrike.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade i torsdags att han vill ersätta den franska Operation Barkhane med en internationell insats.

Operation Barkhane har stötts av Task Force Takuba där Sverige har ett specialförband med omkring 150 soldater plus helikoptrar.

Vad Emmanuel Macrons vilja att ändra upplägget betyder för svensk del är ännu oklart.

Besked kommer

– Jag vet inte i dag vad den franske presidentens uttalande innebär, men det kommer nog att ge sig den närmaste månaden, säger Micael Bydén.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har talat med sin franska kollega Florence Parly för att informera sig om Frankrikes planer.

”Förändringarna bedöms i nuläget inte påverka Task Force Takuba, så för dagen påverkas alltså heller inte det svenska bidraget till Takuba”, skrev försvarsministern i ett uttalande på fredagen.

Publisert: