De döms för mordet på Mikael, 57

57-årige Mikael mördades i Karlskrona förra sommaren. Sedan styckade hans son tillsammans med sin partner hans kropp och grävde ner den.

Nu döms Anatoliy Petersson, 22, och Leonard Höglind, 23, till livstids fängelse respektive 18 år för mord och brott mot griftefriden.

Anatoliy Petersson, 22, döms till livstids fängelse för att ha mördat sin pappa, Mikael Petersson, 57, i Karlskrona förra året.

Mordet genomförde han tillsammans med sin partner, Leonard Höglind, 23, som döms till 18 års fängelse.

Mikael Petersson, 57, försvann i Karlskrona i juli. Först flera månader senare hittades den styckade kroppen.
Mikael Petersson, 57, försvann i Karlskrona i juli. Först flera månader senare hittades den styckade kroppen.

”Tingsrätten dömer de båda männen för mord och brott mot griftefrid i enlighet med åtalet. Tingsrätten finner det klarlagt att den ena av männen genom upprepat våld berövat sin far livet i faderns bostad, att den andra av männen styckat kroppen och att de båda männen grävt ned kroppen på en ö i Karlskrona skärgård”, skriver tingsrätten.

Vapen: Skiftnyckel

I förhör har paret berättat att de dödat Mikael genom att upprepade gånger ha slagit honom i huvudet med en skiftnyckel.

Båda männen har i olika omfattning erkänt delaktighet i gärningen, skriver tingsrätten.

Vidare skriver de:

”Den ena av männen har under utredningen frivilligt lämnat uppgifter som varit av väsentlig betydelse för utredningen av gärningen och får därför viss lindring vid straffmätningen.”

Anatoliy Petersson mördade sin pappa.
Anatoliy Petersson mördade sin pappa.
Leonard Höglind hjälpte pojkvännen mörda.
Leonard Höglind hjälpte pojkvännen mörda.

Var bekanta

De båda männen delade kroppen i sex delar och tog sig sedan med båt ut till ön där de grävde ner kvarlevorna.

Medan 22-åringen erkänner att de båda tillsammans genomfört mordet och därefter styckat och forslat bort kroppen, erkänner 23-åringen medhjälp till mord och brott mot griftefriden.

Mordet skedde i Mikaels bostad den 25 juli. Där bodde de misstänkta, som hade en relation, tillfälligt. Tillsammans drev de ett kafé. 

Enligt paret ska motivet till mordet handla om att Mikael inte längre ville att de skulle bo kvar i lägenheten. Polisen har också utrett om det finns något ekonomiskt motiv som ligger bakom mordet.

– Mikael puttade in mycket pengar i det kafé som de båda tilltalade var med och drev och det har varit lite problem med ekonomin inom den här föreningen. Det har funnits en skuld till en annan person och den här skulden försökte Mikael att reglera, har åklagare Anna Johansson tidigare sagt.

På den här skärgårdsön hittades Mikaels kroppsdelar.
På den här skärgårdsön hittades Mikaels kroppsdelar.
Här hittades den styckade kroppen.
Här hittades den styckade kroppen.

Åt pizza dagen efter mordet

Enligt åklagaren hade mordet planerats i nästan en månads tid och uppdelningen gjordes sinsemellan. 22-åringen skulle döda och 23-åringen skulle stycka kroppen efter. Någonting som båda har uppgett i förhör.

Samtidigt finns vittnen som sett hur de misstänkta använt en båt för att transportera kroppsdelarna. Innan mordet hade den båten förtöjts i närheten av lägenheten. 

I närheten av lägenheten ska ett vittne ha sett de misstänkta bära med sig väskor till båten på morgonen innan mordet. Paret grävde därefter ner kroppsdelarna på Varö.

Vittnen såg samma dag hur de misstänkta åt pizza på en restaurang i Karlskrona. 

Männen ska före mordet ha gjort flera Google-sökningar på bland annat ”hur har man ihjäl en människa och kommer undan med det”, enligt åtalet. De köpte även eltejp och andra verktyg för att stycka kroppen. 

Den 25 juli förra året anmäldes 57-årige Mikael från Karlskrona försvunnen. Vad som beskrivits vara en av de största sökinsatserna någonsin i Karlskrona under modern tid drog igång.

Polis, Missing People och kustbevakningen deltog i sökandet efter Mikael.

Polisutredningen beskrivs som en av de största i modern tid i Blekinge.

Mordvapnet, en skiftnyckel.
Mordvapnet, en skiftnyckel.
Polisen gick ut med bild på Mikael, 57, och hans Bohusjulle efter försvinnandet.
Polisen gick ut med bild på Mikael, 57, och hans Bohusjulle efter försvinnandet.
Publisert:

LÄS VIDARE