Wallström fördömer Nordkoreas test – ”Måste upphöra”

NYHETER

Tisdagens uppgifterna om Nordkoreas senaste robotuppskjutning har väckt starka reaktioner runtom i världen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) fördömer provokationen på Twitter.

”Dessa provokationer måste upphöra”, skriver hon i tweeten.

Uppgifterna om att Nordkorea återigen genomfört ett nytt robottest kom sent på måndagskvällen, och skedde bara några dagar efter att landet avfyrat tre kortdistansrobotar mot Japanska Havet.

Måndagens robot ska ha färdats 270 mil, över japanskt territorium, innan den slog ner i Stilla havet, 118 mil öster om Hokkaido-udden Erimo uppger sydkoreansk militär, enligt Yonhap.

”Fördömer stark – måste upphöra”

På Twitter fördömer nu även Sveriges utrikesminister handlingen.

”Fördömer starkt det senaste missiltestet från Nordkorea. Dessa provokationer måste upphöra, skriver Margot Wallström (S) i en tweet.

På tisdagen gick den kinesiska regeringen ut och sa att ”gränsen är nådd” och att press och sanktioner mot Nordkorea inte kommer kunna lösa de grundläggande problemen man har med landet och dess ledare.

USA och Japan överens

Kina passade även på att återigen upprepa önskan om fredssamtal mellan länderna, samtidigt som USA och Japan nu tagit enad ställning.

– President Trump uttryckte sitt starka engagemang för att försvara Japan, säger Japans premiärminister Shinzo Abe som betonar att den senaste provskjutningen är det allvarligaste hotet någonsin.

Sydkoreas regering har även kallat till möte i FN:s nationella säkerhetsråd som ska hållas sent på tisdagen, där man troligtvis kommer att diskutera ännu hårdare sanktioner mot Nordkorea.

EU: Ska titta närmare på ”ett lämpligt svar”

Även EU fördömer Nordkoreas robottest.

”Vi stödjer helt kraven på ett extrainsatt nödmöte med FN:s säkerhetsråd i dag”, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

EU kommer enligt henne att titta närmare på ”ett lämpligt svar” i nära samråd med allierade, och i linje med säkerhetsrådets överläggningar.

ARTIKELN HANDLAR OM