Houston svämmar över: ”Följder bortom allt vi upplevt”

NYHETER

Amerikanska väderinstitutet NWS går nu ut med en historisk varning till Houston.

Harvey befaras dränka staden i över 1,2 meter regn.

”Det här är en aldrig tidigare skådad händelse och vilka följderna kan bli är okända och bortom allt som tidigare upplevts” uppger myndigheten.

1 av 5 | Foto: Melissa Phillip/AP
Räddningstjänsten i Houston hjälper en äldre man att komma bort från översvämmningarna.

Orkanen Harvey drog in över Texas natten mot lördag, svensk tid. Vindarna hade då mojnat från klass 4 till klass 1 och Harvey nedgraderades senare från orkan till tropisk storm.

Men nu befarar amerikanska myndigheter att Texas har det värsta framför sig med kopiösa mängder regn de närmaste fyra till fem dagarna.

För Houston verkar problemen bli extra omfattande. Uppåt 1,27 meter regn väntas falla i vissa områden i staden och orsaka historiska översvämningar i staden. Genomsnittsmängden regn i Houston-området väntas landa på över en meter, enligt AP.

”Illa blir värre”

Nederbördsmängderna kan bli de största uppmätta någonsin i Texas. Och redan under söndagen dränktes staden i vatten när regnet öste ner.

– Det är illa och det blir allt värre, säger Greg Abbot, guvernör i Texas på söndagen.

– Vårt viktigaste och första mål i nuläget är att rädda liv.

Han säger att de försöker genomföra så många räddningsinsatser som möjligt för att rädda människor ”ur farans väg”.

”Vidden och intensiteten av det här nederbördsområdet är bortom allt som tidigare upplevts” skriver federala väderinstitutet National weather service, NWS.

Houstons borgmästare Sylvester Turner sa på en presskonferens att räddningstjänsterna fått in över 2 000 larmsamtal och att hundratals fastigheter svämmat över.

– Vi förväntar oss att den kommer att stiga rätt dramatiskt, säger Turner, enligt AP.

Effekterna kan vara i åratal

Samtidigt som den till största delen platta staden såg hur vattnet på sina håll började nå upp till andra våningen. Myndigheterna uppmanade att söka skydd på taken av sina hem för att inte riskera att bli instängda.

En av dem som sökt skydd på ett konferenscenter som används som tillfälligt boende under ovädret var Gillis Leho. Hon berättar för AP hon vaknade på söndagsmorgonen med hela nedervåningen översvämmad.

– Vi tvingades krossa en ruta för att ta oss ut, säger hon till AP.

Katastrofmyndigheten Femas chef Brock Long uppgav under söndagen att de förväntade sig att det massiva regn som stormen Harvey dragit in över Texas kommer innebära att enormt räddningsuppdrag och att effekterna kommer märkas i flera år efter att ovädret dragit förbi.

– Den här katastrofen kommer att bli en milstolpe, säger han enligt AP.

– Det här kommer att bli en oöverträffat lång och frustrerande händelse för delstaten Texas.

Trots de bistra prognoserna har det inte gått ut något meddelande till Houstons cirka 2,3 miljoner invånare att evakuera staden. Något borgmästare Sylvester Turner försvarar:

– Om du tycker situationen ser mörk ut nu, tänk då att du skickar ut en evakueringsorder – då skapar du en mardröm, säger han till AP.

”Okänt territorium”

Även väderinstitutet NWS varnar människor för att ge sig ut på vägarna:

”Hälften av alla dödsfall vid översvämningar kopplas till fordon. Vänd om i stället för att drunkna” varnar de på Twitter.

Dödssiffran efter Harvey har under dagen stigit och det rapporteras om en handfull dödsfall. Fler än tusen människor har räddats ur hem och bilar efter att ha blivit fast på grund av stigande vattenmassor under Harveys framfart.

Men myndigheterna befarar att omfattningen på skadorna kommer att växa.

–Vi är i okänt territorium när det gäller den här stormen, säger Patrick Burke, meteorolog vid NWS, till AP.

ARTIKELN HANDLAR OM