Afrika riskerar att drabbas av den värsta svälten på 70 år

1 av 2

avStaffan Lindberg

NYHETER

Afrika balanserar på katastrofens rand.

FN varnar för den värsta katastrofen på kontinenten på 70 år – samtidigt som Donald Trump hotar att kraftigt kapa amerikanskt bistånd.

– Vi ser mödrar komma in med sina barn, som bara är skinn och ben, säger Patrick Rose på Unicef.

FN:s livsmedelsprogram, WFP, uppgav på torsdagen att Afrika står inför sin värsta humanitära kris på 70 år.

Tjugo miljoner människor, dubbla Sveriges befolkning, hotas av svält.

Tre afrikanska länder berörs: Sydsudan, Somalia och Nigeria. Samt det närliggande Jemen.

FN använder termen ”svält” när ett antal kriterier uppfylls. Bland annat ska mer än 30 procent av befolkningen lida av akut undernäring. Och redan nu har svält förklarats i två områden i Sydsudan.

Många döda redan

Det betyder att barn dör där nu.

Hundratals har redan fallit offer.

När världen senast drabbades av svält, för sex år sedan, dödades en kvarts miljon i Somalia. Så vad är skälet till katastroferna i dag?

Patrick Rose, krisspecialist på Unicefs kontor för Väst- och centralafrika, menar att det handlar om flera kriser som sammanstrålar:

”Desperata mödrar”

– Vi har klimatförändringarna, som har förlängt de torra perioderna och gjort att mindre mat kan växa. Vi har den snabba befolkningsökningen. Och vi har, i alla de berörda länderna, krig och konflikter som skapat flyktingkatastrofer, säger han på telefon till Aftonbladet.

Patrick Rose har just återvänt från ett längre besök i norra Nigeria.

– Det är en hemsk situation. Varje dag såg jag barn som bara var skinn och ben. Deras mödrar bär en otrolig sorg och på samma gång ett desperat hopp om att något ska kunna göras, säger han.

Barn drabbas värst

Barnen drabbas, vid sidan av äldre, hårdast av hungersnöden, enligt Rose.

– Även om de inte dör direkt av svält blir de svaga och får svårt att klara andra sjukdomar som diarré och malaria. Deras hjärnor utvecklas inte heller som de ska.

FN riktade i veckan en varning till den rika delen av världen: varje nedskärning i biståndsbudgeten kommer att orsaka ”outsägligt lidande”.

Trump vill minska bistånd

WFP:s insatser i de fyra länderna väntas kosta motsvarande 50 miljarder svenska kronor i år. Pengar som ännu saknas.

USA är WFP:s största bidragsgivare och stod i fjol för en fjärdedel av organisationens budget. Den nytillträdde presidenten Donald Trump vill drastiskt skära ner den amerikanska biståndsbudgeten med motsvarande 95 miljarder svenska kronor.

Trumps hot har skapat panik bland hjälporganisationerna.

Vädjar till världen

– Alla nedskärningar nu är extremt avgörande, inte bara för oss utan för alla FN-organ och hjälporganisationer, sa David Orr, WFP:s talesperson på en pressträff, enligt Washington Post.

I fjol fick Unicef in mindre än hälften av de pengar som behövdes.

– FN är ingen perfekt organisation, men vi räddar bokstavligen miljontals barns liv varje år. Allt vi kan göra är att vädja till världen att inte vända sig bort och säga: det är inte vårt problem, säger Patrick Rose.


Fyra länder som hotas av massvält under 2017


Sydsudan: 4,9 miljoner människor riskerar svält

Sydsudan är hårt drabbat av det etniskt präglade våldet mellan regeringsarmén och olika rebellgrupper. FN har vid sidan av hungerskrisen varnat för folkmord.

Somalia: 2,9 miljoner människor riskerar svält

Landet plågas sedan många år av terrorgruppen al-Shabaabs våld. Torkan har slagit hårt mot Somalia. Nyligen dog 110 människor av svält i Jubaland i södra Somalia.

Nigeria: 1,8 miljoner människor riskerar svält

Den nigerianska regeringen har det senaste året återtagit tagit stora områden som tidigare kontrollerats av terrorgruppen Boko Haram. Hungersnöden i krigets spår är stor.

Jemen: 14,1 miljoner människor riskerar svält

En halv miljon barn riskerar svält. Det blodiga inbördeskriget, bombräderna från den Saudiledda koalitionen och blockaden förvärrar situationen ytterligare.

Källor: BBC, WFP, FN, IPCinfo

ARTIKELN HANDLAR OM

Sydsudan

Nigeria

Boko Haram

Afrika

Unicef

al-Shabaab

WFP