Efter kritikstormen: Michael Flynn säger upp sig

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn lämnar sin post efter mindre än en månad.

Donald Trump ska ha blivit varnad för att Flynn inte varit helt ärlig om sina kontakter med Rysslands ambassadör – och att han skulle kunna vara en måltavla för rysk utpressning.

Flynn säger att han gav felaktig information ”på grund av att saker har gått så snabbt”.

Under natten till tisdag svensk tid rapporterade flera amerikanska medier att Justitiedepartementet hade skickat en varning till Donald Trump. Hans nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn uppges ha vilselett tjänstemän om sina kontakter med Rysslands ambassadör i USA – vilket kan göra honom till ett mål för rysk utpressning.

Donald Trump har fullt förtroende för Flynn, sa presidentens rådgivare Kellyanne Conway på måndagskvällen. Sedan sa Trumps presschef Sean Spicer att han ”fortsatte att värdera situationen”.

Nu säger Flynn upp sig självmant. Det var CNN, AP och NBC först att rapportera om.

Pence gick i god för honom

I ett tidigare skede förnekade Michael Flynn att han haft några samtal om sanktionerna med den ryske ambassadören – även inför andra av Trumps närmaste rådgivare. Vicepresident Mike Pence gick i god för att han talade sanning, baserat bara på vad Flynn själv sagt till honom.

”På grund av hur snabbt allt har hänt gav jag oavsiktligen vicepresidenten med flera ofullständig information om mina telefonsamtal med den ryske ambassadören”, skriver Flynn i ett avskedsbrev.

”Jag har uppriktigt bett om ursäkt till presidenten och vicepresidenten och de har godtagit min ursäkt.”

Justitiedepartementet: De säger en sak utåt

Justitiedepartementet ska ha uttalat sin oro för att Trump-administrationen säger en sak utåt om saken, som inte stämmer överens med deras uppgifter.

En källa nära administrationen säger till AP att de har känt till varningen i flera veckor, men kommenterar inte om Donald Trump själv vetat om det.

Flynn skriver i sitt brev att han har hållit många samtal med utländska motparter, ministrar och ambassadörer i sin tjänst.

”Dessa samtal var för att underlätta en smidig övergång och börja bygga nödvändiga relationer mellan presidenten, hans rådgivare och utländska ledare.”

Före detta general tar över

Flynns tid på posten är en av de allra kortaste i presidentens närmaste stab i modern tid, skriver CNN.

Kort efter rapporterna om Flynns avgång står det klart att Trump redan har hittat en ersättare. Den pensionerade generalen Keith Kellogg tar tillfälligt över posten som nationell säkerhetsrådgivare. Sedan december har han varit stabschef för det nationella säkerhetsrådet.

Kellogg tjänstgjorde inom den amerikanska armén mellan 1967 och 2003 och var deltog bland annat i Vietnamkriget under två vändor.

Publisert:

LÄS VIDARE