Uppgifter: Nordkorea provsköt robotar

NYHETER

Nordkorea har avfyrat fyra ännu oidentifierade robotar.

Sydkoreas militär uppger att det kan röra sig om långdistansrobotar. Projektilerna slog ner i Japanska havet efter att ha flugit 100 mil.

– Vi måste fortsätta protesterna mot den här typen av insatser, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

Börserna i Seoul och Tokyo föll när de öppnade på måndagen.

Foto: Ahn Young-joon / TT
Nordkoreas ledare Kim Jong Un

De första uppgifterna gällde en ensam projektil, men senare kom besked om att fyra robotar provskjutits. Sydkoreas militär uppger att det kan röra sig om så kallade ICBM, eller långdistansrobotar, enligt nyhetsbyrån Yonhap. En FN-resolution förbjuder Nordkorea att provskjuta långdistansrobotar.

Tre av robotarna landade i Japanska havet inom Japans ekonomiska zon.

– Det här visar klart och tydligt att Nordkorea har gått in i en ny hotfull fas, säger Japans premiärminister Shinzo Abe i parlamentet, enligt AFP.

– Upprepade nordkoreanska provskjutningar är en allvarlig, provokativ handling i fråga om säkerhet och ett tydligt brott mot FN:s säkerhetsråds resolution. Vi kan aldrig tolerera det här.

Även Sverige fördömer provskjutningarna.

– Vi måste fortsatt hålla fast vid våra sanktioner och vår politik och vi behöver fortsatt också protestera mot den här typen av insatser. Vi uppmanar Nordkorea att upphöra med både sina kärnvapentest och sina bomber. Det här bidrar till ytterligare spänningar i området, säger Margot Wallström (S) till TT.

Fördöms av USA

Även USA:s utrikesdepartement fördömer provskjutningarna och varnar i ett uttalande att man är beredd att ”använda alla våra tillgängliga förmågor för att möta det växande hotet”, rapporterar AFP.

– Vi är fortsatt förberedda – och vi fortsätter vidta åtgärder för att öka vår beredskap – för att försvara oss själva och våra allierade från en attack, säger talespersonen Mark Toner.

Uppskjutningen av robotarna ska ha skett från robotbasen Tongchang-ri. De flög över det nordkoreanska fastlandet innan de landade i havet. Den första uppskjutningen skedde vid 07.36 på måndagen, lokal tid.

Kwon Ki-joon, talesperson för Sydkoreas försvarsdepartement, uppger att robotarna färdades omkring 100 mil, enligt CNN.

Årliga militärövningar

För en knapp månad sedan genomförde diktaturen i Nordkorea ett test av en ny robot – Pukguksong-2. Den roboten färdades cirka 50 mil.

Just nu håller USA och Sydkorea sina årliga militärövningar. Aktiviteterna brukar provocera fram någon form av motaktion hos Nordkorea.

Sydkoreas militära ledningen säger i ett uttalande att det rör sig om en ”uppenbar protest mot Sydkorea och USA:s gemensamma militärövning”, enligt Yonhap.

Börserna föll

Förra året avfyrade Nordkorea flera kort- till medeldistansrobotar och annonserade att man har kapacitet att bestycka vapnen med atomstridsspetsar.

Om det faktiskt var långdistansrobotar som avfyrades på måndagsmorgonen är det ett stort framsteg för Nordkorea.

Sydkoreas nationella säkerhetsråd höll ett extrainsatt möte vid klockan 9, lokal tid.

Börserna i Seoul och Tokyo föll när de öppnade på måndagen.

ARTIKELN HANDLAR OM