Malaysia skickar hem ambassadör efter giftmord: Persona non grata

avNiklas Eriksson

NYHETER

Diktatorns halvbror Kim Jong-nam mördades med nervgas på Kuala Lumpurs-flygplats.

Lönnmordet har nu lett till en stegrande diplomatisk kris.

Nordkoreas ambassadör stämplas nu som persona non grata och har 48 timmar på sig att lämna Malaysia.

1 av 6 | Foto: AP
Diktatorns halvbror Kim Jong-nam mördades med nervgas på Kuala Lumpurs-flygplats.

Kim Jong-nam, 45, var på väg från Kuala Lumpur till sitt hem i kinesiska Macao den 13 februari. Flygplatsen övervakningskameror filmade när den Nordkoreanske diktatorn Kim Jong-uns halvbror rörde sig i en av terminalerna.

Övervakningsbilderna visar också hur två kvinnor attackerar Kim Jong-nam och rör vid hans ansikte.

Sen gick det snabbt.

Kort efter att Kim Jong-nam utsatts för nervgasen VX började han uppvisa symptom på förgiftning. En allvarlig förlamning spred sig mycket snabbt i hans kropp och knappt 20 minuter efter attacken var 45-åringen död.

– Det krävs bara att 10 milligram VX tas upp av kroppen för att det ska vara dödligt, så jag antar att dosen han fick var högre än det, sa Malaysias hälsominister Subramaniam Sathasivam enligt AP.

– Dosen var så hög att den påverkade hans hjärta, det påverkade hans lungor. Det påverkade allt.

Händelsen har lett till en allvarlig diplomatisk kris för Nordkorea som tidigare haft en relativt god relation till Malaysia. Bland annat är Malaysia ett av få länder som har upprätthållit förbindelser med Nordkorea, till exempel har nordkoreaner kunnat resa in i landet utan visum.

Från den 6 mars gäller nu visumkrav, skriver den statliga nyhetsbyrån Bernama.

Den senaste utvecklingen i den diplomatiska krisen är att Malaysia utvisar Kang Chol, Nordkoreas ambassadör i landet. Chol klassa nu som persona non grata och har en tidsfrist på 48 timmar för att lämna landet, skriver Reuters.

Malaysias utrikesminister Anifah Haji Aman uppger under lördagen fattats efter att den ursäkt de krävt uteblivit, enligt Reuters.

– Malaysia reagerar starkt mot alla förolämpningar riktade mot oss eller alla försök att svärta ner vårt rykte, säger ministern i uttalandet.

ARTIKELN HANDLAR OM