Väderläget i Sverige – snöstorm och meteorologisk vår

NYHETER

Många i vårt avlånga land ville inte direkt jubla när de tittade ut genom fönstret i morse.

Snöfall på längden och tvären har orsakat flera allvarliga olyckor under morgonen.

Men skåningarna kan njuta av vår – i alla fall för ett litet tag.

Visst låter det absurt att det är vår i vissa delar av Sverige? På de flesta håll i landet ser det allt annat än vårigt ut just nu.

Men faktum är att när klockan slog midnatt natten till onsdag, kom den meteorologiska våren till stora delar av Skåne, Blekinge, vissa orter i östra Småland samt Öland och Gotland.

– Idag är den första dagen då meteorologisk vår kan infalla, på platser där medeldygnstemperaturen har legat över 0 grader minst sju dagar i sträck, säger Christoffer Hallgren som är meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Då kommer solen

Men bli nu inte allt för avundsjuk på skåningarna. Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge. Biter resten av svenskarna bara ihop genom onsdagens snökaos, kan vi belönas med strålande sol senare i veckan.

– Redan under torsdagen kan det blir riktigt klart och fint på många håll i landet, säger Christoffer Hallgren.

Och trots att det har varit ihållande vinterväder både i Svealand och Norrland, säger meteorlogen att fler kan få glädjande vårbesked inom kort.

– Jag har en känsla av att den meteorologiska våren kan komma till fler ställen snart. Har det väl blivit vår, kan det inte gå tillbaka till vinter, rent meteorologiskt. Men samtidigt kan alla orter drabbas av bakslag och aprilväder, säger han.

Redan under slutet av veckan förväntas ett mindre snöoväder dra in över Skåne, så du som känner dig träffad får passa på att njuta av den ljumma luften.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder