Regementet i Boden flaggar på halv stång

NYHETER

BODEN. Efter dödsolyckan utanför Boden i natt är regementets flagga på halv stång och Bodenborna i sorg.

– Det känns obehagligt och måste vara fruktansvärt för de som var inblandade i natt och för de anhöriga, säger Matilda Vestman.

1 av 17 | Foto: SIMON ELIASSON
Matilda Vestman.

Runt den vak där bandvagnen gick igenom isen i natt finns bara ett svartgult band kvar som vittnar om den tragiska olycka där en 23-åring man omkom.

Ån utanför Brännmark är smal och det avspärrade området förhållandevis litet, och det ser ut som maximal otur att en bandvagn lyckats gå igenom över huvudtaget.

Men Anna-Lena Hesse, informatör på Norrbottens regemente har inga detaljer att ge.

– Vi arbetar i dag med att ta hand om de som berörs och de anhöriga. Detaljerna till olyckan får vi vänta på tills utredningen är klar.

Håller minnesstund

I eftermiddag kommer det hållas en minnescermoni på övningsfältet i anknytning till regemnetet.

– Vi håller på att stämma av med de som berörs men vet inte exakt nu när det blir. Men det kommer vara en minnesstund för de närmsta.

Vet ni när övningen kommer att fortsätta?

– Nej, det vet vi inte men det är möjligt att den återupptas.

”Jag blev orolig”

På regementets tak är flaggan på halv stång och många i Boden nåddes av nyheten tidigt på morgonen.

– Jag såg det på text-tv i morse. Det känns tråkigt. Mycket tråkigt, konstaterar Stig Brännmark på väg till affären i ett snöigt Boden.

Matilda Vestman blev orolig när hon hörde nyheten.

– Jag hörde det på nyheterna klockan sju i morse och sms:ade direkt en vän för att få veta mera. Jag blev orolig eftersom jag känner många militärer. Orolig att det var någon jag kände, eller någons barn, berättar Matilda Vestman.

– Det känns obehagligt och måste vara fruktansvärt för de som var inblandade i natt och för de anhöriga.

Övningen Vintersol har avbrutits för dagen, men kommer sedan fortsätta. Vad tänker du om det?

– Det är självklart, det är deras jobb. Det går inte att avbryta en övning. Övningarna gör de ju för att sedan kunna rädda människor, säger Matilda Vestman.

”Otroligt tragiskt”

Erik Olofsson nåddes också av nyheten på morgonen.

– Det är otroligt tragiskt och jag förstår inte hur det gått till. En pojke har omkommit och någon måste stå till svars för det, säger han som själv gjort värnplikten vid Bodens I19.

– Men isarna har blivit sämre med åren, och det kan vara en kombination av dåliga isar och befälsbrist. Men det får väl utredningen visa, säger Erik Olofsson.

ARTIKELN HANDLAR OM