17-åring bar på sprängladdning – Norge höjer terrorhotnivå

Av: Adam Westin, Ellinor Brenning, Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Den norska säkerhetspolisen bekräftar att den 17-åriga man som greps i natt bar på en hemmagjord sprängladdning, skriver VG.

Nu höjs terrorhotnivån i Norge till ”sannolik”, skriver NRK.

Samtidigt uppger den norska säkerhetspolisen PST till Svenska Dagbladet att man kommer att undersöka om det finns någon koppling mellan den 17-årige misstänkte gärningsmannen i Oslo och den gripne Rakhmat Akilov i Stockholm.

1 av 2 | Foto: FREDRIK VARFJELL / AFP NTB SCANPIX

Anett Aamodt, informationschef på PST, säger till SvD att det är ”helt naturligt” att utreda en koppling mellan 17-åringen och uzbeken Rakhmat Akilov, som misstänks för lastbilsattacken i Stockholm i fredags.

– Den efterforskning som vi gör kommer med all förmodan visa om det finns kopplingar till mannen i Stockholm, säger Anett Aamodt, informationschef på PST, till tidningen.

Den gripne mannen uppges vara en rysk medborgare som bott i landet sedan 2010.

– Det är sannolikt att angreppen de senaste åren i Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Sverige skapar smittoeffekt även här, säger Benedicte Bjørnland, chef för norska säkerhetspolisen PST till NRK.

Den 17-åriga mannen som greps i natt i stadsdelen Grønland i Oslo i natt bar på en hemmagjord sprängladdning, bekräftar polisen för norska medier.

Mannen är en rysk medborgare som kommit till Norge med sin familj och sökt asyl, uppger säkerhetspolisen till NRK. Enligt VG kom 17-åringen till Norge år 2010.

– Det är för tidigt att säga om PST har avvärjt ett terrorangrepp mot Norge, säger PST-chefen Benedicte Bjørnland till NRK.

Nu höjer norska säkerhetspolisen nivån för terrorhot till att det är ”sannolikt” att ett angrepp genomförs i Norge under 2017. Denna bedömning gäller i en tvåmånadersperiod.

Stor polisinsats under natten

En stor polisinsats pågick i Oslo under lördagskvällen och natten mot söndagen.

– Vi har tagit in en man till förhör. Han är misstänkt, säger Marita Aune, operativ chef vid polisen, till VG.

Mannen ska ha burit på föremålet, enligt norska medier, ett större område spärrades av i Grønland.

”Avspärrningarna är upprättade för att hålla folk borta”, skrev Oslopolisen på Twitter.

Flera polisbilar och ambulanser var på platsen.

– Det talas om en påse på 30 gånger 30 centimeter. Den har en sådan storlek att vi inte tror att den har stor skadeverkan, men vi måste undersöka den, säger Svein Arild Jørundland, polisens insatsledare på platsen, till VG.

”Faran är över”

Tidningen rapporterade vid midnatt att polisen genomfört en kontrollerad sprängning av föremålet. Någon timme senare hade poliserna undersökt resterna.

– Faran är över, säger Svein Arild Jørundland och tillägger:

– Jag kan inte svara på exakt vad det var. Resterna ska undersökas av kriminaltekniker.

Vid 02.30-tiden meddelade polisens säkerhetstjänst PST att man tar över utredningen.

– Det är flera orsaker till det, men jag inte gå in på det i nuläget, säger informationschef Martin Bernsen till Aftenposten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN