Misstänkt turkisk Twitterattack – flera stora konton kapade

avViktor Adolfsson

Foto: Skärmdump Twitter.
Stockholms universitets konto är ett av de drabbade. De lyckades dock ta bort hackarnas inlägg.

FN-organet Unicef, människorättsorganisationen Amnesty, affärstidningen Forbes och Stockholms universitet: alla har drabbats av en misstänkt turkisk Twitterattack på onsdagsmorgonen, skriver Bloomberg.

Med budskap om ”Nazityskland” och ”Naziholland” och en svastika har flera stora internationella Twitterkonton blivit kapade under onsdagsmorgonen. I inläggen nämns datumet 16 april – då en folkomröstning hålls i Turkiet om en ny grundlag som ger presidenten utökad makt.

Unicef, Amnesty, affärstidningen Forbes, EU-parlamentet, tyska fotbollsklubben Borussia Dortmund och Stockholms universitet finns bland de drabbade kontona. Vissa har lyckats återställa sina konton och ta bort twitterinlägget, andra inte. Även flera kända personer har drabbats, däribland den tyska tennislegendaren Boris Becker.

Foto: Skärmdump Twitter
Forbes med hackad profilbild och bakgrundsbild. Profilbilden föreställer en symbol för Osmanska riket.

I flera fall har hackarna även bytt ut det drabbade kontots profilbild till en symbol för Osmanska riket. Twitter har än så länge inte kommenterat händelsen.

Stoppade kampanjmöten

Folkomröstningen den 16 april i Turkiet har blivit omdebatterad inte bara på grund av innehållet i förslaget utan även för att turkiska politiker stoppats från att hålla kampanjmöten i bland annat Tyskland och Nederländerna.

I Sverige gav statsminister Stefan Löfven nyligen grönt ljus för turkiska politiker att hålla kampanjmöten för att locka röster från turkiska medborgare i landet.

Kritiker menar att den nya turkiska grundlagen i princip skulle göra presidenten Recep Tayyip Erdogan enväldig.