Polisens terrorjakt i Stockholm – flera omhändertagna i flera tillslag

Här slår polisen till på flera håll i Stockholm.

På Kungsholmen omhändertogs tre personer som körde en bil med koppling till den misstänkte terroristen.

Samtidigt gick Nationella insatsstyrkan in i en bostad i Vårberg – där 39-åringen befann sig bara timmar innan dådet, enligt uppgift till Aftonbladet.

Han ska knytas till lägenheten med teknisk bevisning.

Under lördagseftermiddagen genomfördes flera tillslag med koppling till det misstänkta terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm. En 39-årig uzbekier sitter anhållen för dådet som kostade minst fyra människor livet.

Bara några hundra meter från platsen där han sitter anhållen omhändertogs tre personerna som körde en bil med koppling till den 39-årige misstänkte terroristen.

På en film från platsen syns hur minst två personer har brottats ner på gatan av ett flertal civilklädda poliser varav minst en är maskerad. Vittnen har uppfattat det som att de tre personerna var två män och en kvinna.

– Jag satt i min lägenhet när jag hörde en smäll som jag trodde var en krock, när jag tittar ut ser jag hur maskerad polis slår till mot den här bilen, säger ett vittne.

– Smällen jag trodde var en krock var nog när polisen slog sönder en ruta på förarsidan.

39-åringen på platsen

Samtidigt som tillslaget på Kungsholmen ägde rum genomförde Nationella insatsstyrkan en operation i Stockholmsförorten Vårberg.

Maskerad polispersonal i kamouflagekläder tog sig in i en lägenhet med koppling till den 39-årige misstänkte terroristen.

Mannen som tros ha begått attacken på Drottninggatan ska ha varit i lägenheten bara timmar för dödsfärden med lastbilen, enligt Aftonbladet källor med insyn i utredningen.

Enligt uppgift ska det finns teknisk bevisning som knyter 39-åringen till adressen som polisens spanare hållit uppsikt över innan tillslaget. Den misstänkte mannen ska ha kopplat upp sig på ett trådlöst nätverk knutet till lägenheten, enligt Aftonbladets källor.

– Plötsligt kom flera bilar i hög fart som stannade utanför huset. Ut sprang 10-15 militärklädda poliser som gick in i en lägenhet. Allt gick väldigt fort, säger ett vittne till Aftonbladet.

Två personer omhändertogs av polisen och fördes från platsen. I den efterföljande operationen gick tekniker in i bostaden och bar ut bruna bevispåsar.

De tog också med sig flera datorväskor ut ur lägenheten. Därefter anlände polisen med bombhundar till området.

Polisen har under lördagskvällen inga kommentarer att lämna om tillslagen mot Stockholmsområdet.

– Vi har redan från början sagt att vi kommer vara knapphändiga med information av hänsyn till utredningen av ett allvarligt brott och av hänsyn till individer, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

LIVE-RAPPORTERING: SENASTE NYTT OM ATTACKEN

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE