Trump om läckorna: De är värdelösa människor

Problemen hopar sig för Donald Trump.

Igår attackerade han medierna i flera rasande tweets.

Idag har turen kommit till de som läckt uppgifter.

– Vi kommer att hitta läckorna och de kommer att få betala ett högt pris, sa presidenten under ett möte i Vita huset på onsdagen.

The spotlight has finally been put on the low-life leakers! They will be caught!

Efter en sällan skådad rivstart har Donald Trumps presidentskap stött på flera motgångar. Nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn tvingades avgå, inreseförbudet stoppades av domstolar och den tilltänkte arbetsmarknadsministern drog tillbaka sin kandidatur efter kritik från både republikaner och demokrater.

Amerikanska medier talar nu om en ”paralyserad” administration – och flera republikanska politiker kräver att Vita huset återtar momentum.

På onsdagen gick Trump till hård attack mot de medier som spred uppgifterna som låg bakom Flynn-skandalen. Han försökte också hävda att nyheten borde vara själva läckorna, inte de uppgifter som publicerades.

Idag skickade han iväg en ny tirad av tweets, riktade mot de som förser medierna med information.

”Äntligen har strålkastaren riktats mot de värdelösa människor som läcker. De kommer att åka fast”, skriver Trump.

Han uppmanar också medierna som använt uppgifterna att be om ursäkt.

”Kommer att hitta läckorna”

Under ett sammanträde i Vita huset senare under torsdagen bekräftade Donald Trump att han menar allvar med att ställa de som läckt informationen till svars.

– Vi kommer att hitta läckorna och de kommer att få betala ett högt pris, sa Trump under sessionen.

Där meddelade han också att han snart ska tillkännage vem som kommer att nomineras till posten som arbetsmarknadsminister efter att Andrew Puzder drog sig ur på tisdagen.

Fler läckor än någonsin

Men läckorna lär fortsätta så länge de olika fraktionerna inom Trumpadministrationerna inte kommer överens, tror New York Times politikredaktör Carolyn Ryan.

– Jag tror att vi kommer att se mer läckor från Vita huset än vad vi har sett på decennier, säger hon till CNN.

Sedan Trump tog över har det strömmat ut artiklar som refererar till källor inom Vita huset. Nyligen hänvisade en enda artikel i Washington Post till inte mindre än nio olika källor som ska jobba – eller fram tills nyligen hade jobbat – inom Vita huset.

Inte alltid varit negativ

Trumps inställning till läckor har dock inte alltid varit lika negativ. I somras uppmanade han ryska hackare att ta sig an Hillary Clintons mejlkorg.

Efter att läckta uppgifter om Clintons mejl dykt upp i amerikanska medier via Wikileaks utropade han: Jag älskar Wikileaks! De som läckte Clintons mejl gjorde allmänheten en tjänst, fortsatte han.

Publisert:

LÄS VIDARE