Storbrand utanför Orsa – en hel gård brann ner

avMartin Mederyd Hårdh, Staffan Dickson

1 av 3

En villabrand spred sig – och härjade flera byggnader i Åberga utanför Orsa i Dalarna.

Efter flera timmars arbete fick räddningstjänsten branden under kontroll.

”Gården med samtliga byggnader har förstås brunnit ner till grunden”, meddelar Johan Szymanski på Moras räddningstjänst.

Inga personer ska dock ha kommit till skada.

Branden började i ett tätbebyggt område i Åberga strax efter klockan 21 på fredagskvällen. Enligt det allra första larmet hade det stigit rök från taket på en tvåplansvilla.

– Det började med en villabrand som har spridit sig. Det är ett område med trähus och uthus, säger räddningschef Johan Szymanski.

Villan brann kort därpå bortom räddningstjänstens kontroll.

Branden spred sig snabbt och tre gårdar fick evakueras. Elden nådde till flera mindre uthus och en ladugård. Villan där branden startade brann ner.

En person fick fly ut

Räddningsstyrkor från sju orter kom till platsen.

Elden spred sig till ytterligare ett bostadshus, men räddningstjänsten lyckades släcka innan det brann ner. En person befann sig i den villan och denne hade lyckats ta sig ut på egen hand.

– Vi har haft en explosion också, det har varit gasflaskor inne i en verkstad, säger Johan Szymanski vid klockan 22.30.

Han fortsätter:

– Vi har även spridning till andra villor, men vi har fått stopp på det. Det brinner fortfarande för fullt och det är stor risk för spridning i terrängen, men villorna har vi för närvarande under kontroll. Det är fyra stycken som är direkt berörda av strålningsvärmen. De har vi utrymt.

Blåste hårda vindar

Räddningstjänstens arbete försvårades av kraftiga vindar och den torra marken. Till en början kallade räddningstjänsten branden för en ”eldstorm”. Glöd från elden blåste ut i skog och natur.

– Vi hade vindar på mellan 20 och 25 sekundmeter när vi började. Det blåser fortfarande, men nu har det mojnat lite, säger Johan Szymanski.

Vid klockan 03 övergick räddningstjänstens arbete till eftersläckning.

”Tack vare otroligt duktiga brandmän och befäl lyckades insatsen så till vida att enbart ett till bostadshus har fått skador, där har väggen kolat liksom att fönsterrutorna gått sönder av värmen”, meddelar Johan Szymanski i ett mejl tidigt på morgonen.

Räddningstjänsten misstänker att branden kan ha haft ett samband med en eldstad i villan där den startade.

Stor avspärrning

Det finns inga uppgifter om att någon skadats i branden. Utöver räddningstjänst kallades även polisen till Åberga.

– Vi håller avspärrningar så att räddningstjänsten kan utföra det arbete som de ska göra, sa vakthavande befäl Erik Hiding i ett tidigt skede.

Upp emot en kilometer av väg 980 spärrades av.

– Det verkar brinna mycket och det blåser mycket, så det blir bekymmer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Orsa

Bränder