Trump: ”Ser fram emot ett snabbt avslut på ärendet”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump kommenterar nu den senaste utvecklingen i Rysslandsutredningen.

”Jag ser fram emot ett snabbt avslut på det här ärendet”, säger han i ett skriftligt uttalande från Vita huset.

Foto: POLARIS/ IBL POLARIS IMAGES [DOW

Justitiedepartementet meddelade på onsdagen att den tidigare FBI-chefen Robert Mueller utses till särskild åklagare för den federala utredningen om påstådd samverkan mellan Ryssland och Trump-kampanjen under presidentvalet 2016.

President Donald Trump kommenterar de senaste uppgifterna i ett uttalande från Vita huset.

”Som jag har sagt många gånger, en grundlig utredning kommer att bekräfta det vi redan vet – det har inte förekommit någon samverkan mellan min kampanj och någon främmande makt”, säger han och fortsätter:

”Jag ser fram emot ett snabbt avslut på det här ärendet. Under tiden kommer jag fortsätta att kämpa för folket och de frågor som är viktigast för vårt lands framtid.”

Har skakat om Washington

New York Times uppgifter om att Donald Trump bett den nu sparkade FBI-chefen James Comey att lägga ned utredningen mot den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn har skakat om Washington.

Det är en av flera händelser som Robert Mueller nu ansvarar för att gå till botten med. En särskild åklagare – som har större befogenheter och möjlighet att driva en oberoende utredning än exempelvis en FBI-chef – har efterfrågats av främst demokrater men också av republikaner.

Talmannen välkomnar

Representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, säger i ett uttalande att han välkomnar Mueller som särskild åklagare.

”Min främsta prioritet har varit att säkerställa att grundliga och oberoende utredningar tillåts följa fakta vart de än leder. Att utse Robert Mueller som särskild åklagare linjerar med det målet, och jag välkomnar hans roll vid Justitiedepartementet.”

På order av vice justitieministern

Robert Muellers uppdrag sammanfattas i en order, undertecknad av vice justitieminister Rod Rosenstein, som nyhetsbyrån AP publicerar.

Där framgår det att Mueller tar över ansvaret för FBI:s utredning – vars existens dåvarande chefen James Comey bekräftade inför Representanthusets underrättelseutskott den 20 mars tidigare i år.

Mandatet omfattar, enligt dokumentet, att utreda alla eventuella kopplingar mellan ryska myndigheter och personer inom Trumps presidentvalskampanj samt andra spår som dyker upp under utredningens gång.

Robert Mueller tillträdde som chef för FBI kort innan den 11 september 2001. Han hade då förväntat sig att fokusera på kampen mot narkotika och grova våldsbrott, men kom i stället att ägna sina tolv år vid rodret åt att förädla byråns roll som antiterrorpolis.

Större frihet

72-åringen åtnjuter stor respekt hos både demokrater och republikaner.

Nu lämnar han arbetet på sin juristfirma, skriver AFP, för att leda Rysslandsutredningen. Som särskild åklagare svarar han fortfarande inför Justitiedepartementet och i förlängningen presidenten, men han har större frihet än en intern utredningschef och behöver inte redovisa alla drag för sina överordnade.

Publicerad:

LÄS VIDARE