Trump landar i Israel – kontroversiellt murbesök väntar

avNivette Dawod

Donald Trump landar just nu i Tel Aviv – andra stoppet på presidentens första utlandsresa.

Där kommer han bland annat att besöka Klagomuren som första sittande amerikansk president.

Trump har även lovat ett fredsavtal för den komplicerade Israel-Palestina-konflikten.

1 av 2 | Foto: JACK GUEZ / AFP
Förberedelser inför att Trump landar i Tel Aviv

USA:s nye president Donald Trump ska träffa både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestinske presidenten Mahmoud Abbas under sitt besök i Israel och de palestinska områden.

Men redan vid välkomstceremonin kan stämningen bli spänd, skriver brittiska tidningen The Telegraph. Flera ministrar i Netanyahus högerregering har först vägrat att delta i välkomstceremonin på Ben Gurion-flygplatsen efter att de fått veta att de kanske inte får chansen att skaka hand med Trump. De lär dock dyka upp nu, efter att ha blivit tvingade av premiärministern, skriver tidningen Haaretz.

Flygövning och svärdfest

Den israeliska regeringen ska också vara orolig för att man inte förberett ett lika grandiost välkomnande som värdlandet för Trumps första utlandsbesök – Saudiarabien – som bland annat ordnade en flygövning och en svärdsfest för presidenten.

Trumps 28 timmar i Israel och Palestina kommer oavsett att bli välbevakade. Bland annat eftersom han planerar att besöka den västra muren, även kallad Klagomuren, i Jerusalem som första sittande amerikansk president.

Besöket är kontroversiellt av många anledningar, bland annat därför att Israel vill kalla Jerusalem sin huvudstad, och Trump tidigare talat om att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, men också för att muren ligger på Tempelbergsområdet, heligt för både judendomen och islam.

”Väldigt god chans”

Trump har också sagt att han vill bli den amerikanske president som lyckas få till ett fredsavtal i den mångåriga och mycket komplicerade konflikten. Han har däremot inte gett något tydligt svar kring om han stödjer en enstats- eller tvåstatslösning.

– Jag tror att vi har en väldigt, väldigt god chans att få till ett avtal, har han sagt till israeliska tidningen Hayom.

Netanyahu har sagt att Israel kommer att ta emot den amerikanska presidenten ”med öppna armar”:

– Vi kommer att stärka våra säkerhetsband, de stärks dagligen, och vi kommer också att diskutera vägar mot fred, har Netanyahu sagt.

Först under tisdagen träffar Donald Trump den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Han kommer också att besöka Yad Vashe, Israels förintelsecentrum med bland annat museum, arkiv och monument, och väntas sedan hålla tal på nationalmuséet.

Efter besöket flyger den amerikanska delegationen vidare till Europa – till Rom, Bryssel och Sicilien – där bland annat ett Natomöte och ett besök hos påven väntar.