Silvia: Mamma kände inte igen sig själv

Kungaparet invigde nya demensboendet Silviabo

Här i Silviabo ska den demenssjuke kunna leva med sin friska partner.

Drottningen har använt sina egna erfarenheter under projektet – hennes mor dog i alzheimer.

– Jag tänkte mycket på min mamma. Det har hela tiden funnits i bakhuvudet, säger drottningen.

Drottning Silvia har länge arbetat aktivt för demenssjuka.

Redan 1996 tog drottningen initiativ till Silviahemmet för att utbilda personal inom demensområdet. Hennes mor Alice Sommerlath, som dog året därpå, led av alzheimer.

Aftonbladet pratade med kungaparet efter invigningen av Silviabo i går.

Drottningen berättade öppenhjärtigt om hur hon använt sina personliga erfarenheter i projektet.

– Jag tänkte mycket på min mamma. Det har hela tiden funnits i bakhuvudet. Hur var det, hur svårt var det, vad var det som var extra besvärligt? Vad kan man göra för att underlätta, säger drottningen.

Drottningen lärde sig att det finns många hinder i vardagen för en dement person. Hindren kan lätt undvikas genom att specialanpassa små detaljer när man bygger och planerar bostäder. Dörrar, trösklar, kontrastrika färger, speglar – allt.

”Hon kände inte igen sig själv”

– Hon blev så rädd när hon gick in i badrummet och såg en annan person i spegeln. Hon kände inte igen sig själv. Hon hade fortfarande minnet av en ung vacker kvinna. Då fick jag rådet att ha en liten gardin framför spegeln – så det kan man lätt göra här också, säger drottningen.

Målet är att kunna erbjuda liknande lösningar i hela landet – till en rimlig kostnad för de boende.

– Jag har sett framför mig ett helt vanligt hem med nära tillgång till specialister, säger drottningen.

I går tackade hon sin make för hans tålamod under arbetet. Kungen har också bidragit med naturfoton från Öland som nu pryder väggarna i huset.

– Drottningen hittade fotona hemma och tyckte att vi kunde ha dem här, för att kunna ha någonting här över huvud taget. Det var ganska tomt på väggarna innan, säger kungen.

Var på gott humör

Temat för dagen var väldigt personligt och allvarligt. Men kungaparet var på gott humör och visade runt i boendet – ett helt nytt pilotprojekt ett stenkast från slottet i Drottningholm.

– Det ska vara kontraster så att man hittar sin man i en röd soffa, skojade Silvia när hon och kungen poserade för fotograferna.

– Och snart ska vi flytta hit, kontrade kungen.
Drottningen passade särskilt på att tacka och hylla Ikea-grundaren Ingvar Kamprad som donerat pengar till Silviabo

– Jag har beundrat hans visioner länge. Han besökte oss på Solliden. Eftersom han själv är intresserad av dessa frågor och i att ta hand om de gamla så började vi prata om detta. När jag berättade om min vision såg jag att han tyckte det var spännande.

Ingvar Kamprad var själv inte på plats – men väl hans närmaste assistent Eva Lundell Fragnière. Hon intygade att den nu 91-årige Kamprad är hemma och mår bra. Hon har representerat Kamprad i arbetet. Engagemanget i Silviabo är högst personligt för honom.

– Han tycker att äldreomsorg och livskvalitet för de äldre är viktigt, säger hon.

Publisert: