Nordkorea misslyckades med nytt robottest

USA: ”Exploderade nästan omedelbart”

NYHETER

På lördagen visade Nordkorea upp sin militärmakt i en enorm parad. På söndagsmorgonen testsköt de en robot – trots spänningarna med USA – och misslyckades.

– Roboten exploderade nästan omedelbart, säger en talesperson för den amerikanska militären.

USA:s försvarsminister kommenterar kort att Donald Trump är ”medveten” om testet.

1 av 2 | Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea ska ha försökt skjuta upp en ballistisk robot från landets östkust. Uppgifterna kommer från den sydkoreanska militären, som ska ha upptäckt aktiviteten på söndagsmorgonen, lokal tid.

”Nordkorea försökte testa en oidentifierad typ av robot från Sinpo-området i den södra Hamkyong-provinsen den här morgonen, men vi tror att uppskjutningen har misslyckats”, meddelar det sydkoreanska försvarsdepartementet, enligt AFP.

Oklart varför det misslyckades

Amerikansk militär bekräftar också att försöket ägt rum, enligt CBS News. Det tros inte ha varit en interkontinental robot som testades, men uppgifterna kommer att analyseras.

– Roboten exploderade nästan omedelbart, säger Dave Benham, talesperson för det amerikanska befälet i Stillahavsområdet.

Det är ännu oklart varför testet misslyckades.

Försöket till uppskjutning ska i så fall ha skett dagen efter Nordkoreas stora militärparad i huvudstaden Pyongyang, där de visade upp sin vapenarsenal. Flera av de 60 robotar de visade upp bedöms vara nya för landet – bland annat några som misstänks vara interkontinentala robotar.

Trump har underrättats

Det sker också efter en vecka där USA har placerat ett hangarfartyg i havet utanför den koreanska halvön och uppgifter om att de är redo att slå till om och när Nordkorea påvisar någon form av kärnvapenaktivitet. President Donald Trump har också konstaterat att USA är redo att ”hantera problemet” Nordkorea – om deras bundsförvant Kina inte lyckas göra det.

Vita huset underrättades om robottestet och lämnar en kort kommentar, via försvarsminister Jim Mattis:

”Presidenten och hans militära stab är medvetna om Nordkoreas allra senaste misslyckade robottest. Presidenten har ingen ytterligare kommentar.”

Robottestet sker också på morgonen samma dag som den amerikanske vicepresidenten Mike Pence anländer i Sydkoreas huvudstad Seoul för ett besök.

En annan permanent medlem av FN:s säkerhetsråd, Storbritannien, uttrycker sin oro efter det senaste testet:

– Vi har varit här förut, men vi fortsätter att följa situationen noggrannt, säger den brittiske utrikesministern Boris Johnson, enligt AFP.

Nytt kärnvapentest tros vara på gång

Nordkorea har hävdat att de har utvecklat robotar som kan nå över Stilla havet, till USA:s kust, men de har ännu inte genomfört något lyckat test av en sådan robot.

De har genomfört ett antal uppskjutningar av ballistiska robotar den senaste månaden. Experter bedömer att ett nytt kärnvapentest – Nordkoreas sjätte totalt – kan vara nära förestående.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Sydkorea