Klas, 46, krossade framrutan till olycksbussen i Sveg

NYHETER

Klas Adolfsson var på väg till Norge för att pimpla röding – men blev istället först på plats vid bussolyckan utanför Sveg.

Innan räddningstjänsten kom gjorde han hjärt– och lungräddning på en flicka och krossade rutan så att fler barn kunde komma ut.

– Det var bara att stänga av alla känslor och hjälpa till så gott det gick, säger Klas Adolfsson.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Klas Adolfsson, 46, var på väg från Edsbyn upp mot Norge där han skulle träffa några vänner för en fiskesemester. Istället blev han först på plats efter den svåra olyckan.

Aftonbladet har tidigare intervjuat brandmännen som var först på plats vid den tragiska bussolyckan utanför Sveg för två veckor sedan, då tre barn dog.

Nu har en annan hjälte trätt fram, först i Expressen.

Klas Adolfsson, 46, var på väg från Edsbyn upp mot Norge där han skulle träffa några vänner för en fiskesemester. Vännerna skulle pimpla röding.

I en korsning där Klas Adolfsson skulle ut på E45 såg han den stora dubbeldäckaren köra förbi. Några gånger på väg norrut kunde han skymta bussen långt framme på vägen.

Kom springande i panik

När Klas Adolfsson kom runt en kurva och fram på en raksträcka såg han att bussen låg i diket. Fyra flickor kom springande mot honom i panik.

– Det var ju en chock att det var ungdomar. Då blev det ju ännu mer tragiskt, när man insåg det. Det var bara att stänga av alla känslor och hjälpa till så gott det gick, säger Klas Adolfsson.

Klas Adolfsson stannade bilen och gjorde sitt bästa för att lugna flickorna. Sedan gick han fram till bussen och hörde ropen inifrån. Han insåg att han behövde slå sönder framrutan för att fler skulle kunna ta sig ut.

Först försökte han med den lilla hammaren som brukar finnas inne i bussar. Sedan med en sten. Men framrutan var seg, även för Klas som till vardags jobbar med att krossa berg.

Järnröret låg på vägen

Som en skänk från ovan hittade han ett järnrör.

– Jag vet inte om det var någon del från bussen eller om det var något som hade legat i något lastutrymme, men det där järnröret låg i alla fall på vägen bredvid bussen, som tur var, säger Klas Adolfsson.

Rutan var seg att slå sönder men gav till sist med sig. Lärare och elever kunde ta sig ut, efter en stund kom ambulanspersonal och räddningstjänst.

Olyckan inträffade klockan 07 på morgonen söndagen den 2 april, Klas stannade och hjälpte till under hela förmiddagen. I yrket som krossmaskinist och sprängare har han gått flera kurser i hjärt- och lungräddning, vilket han fick otroligt stor nytta av denna söndagsmorgon. Han hjälpte en flicka tills ambulanshelikoptern kom.

– En tjej hade slutat andas, så jag gjorde lite hjärt– och lungräddning och hjärtmassage. Det var ju henne som man på nåt vis tänkte på hela tiden, det var en jädra lättnad att få veta att hon hade klarat sig, om man säger så.

Fick glassplitter i ögonen

Efter att ambulanssjukvårdare plockat ut glasbitar som han fått i ögonen när han slog sönder rutan fortsatte Klas Adolfsson köra norrut och åkte på fiskeresan som planerat. Det blev en lång resa, Klas stannade ett par gånger längs vägen och besökte bland annat sin bror i Tänndalen där han fick en kopp kaffe.

– Jag bestämde mig ändå att jag skulle åka och fiska, då får man lite annat att tänka på och så hade man folk att träffa.

En av lärarna som var med på bussen har Klas Adolfsson kommit nära, de hörs ibland över telefon och talar med varandra om vad de varit med om och hur barnen mår.

– Man vill ju veta hur det går för ungdomarna, säger Klas Adolfsson.

Klas Adolfsson har även fått en inbjudan från Marks kommun, planen är att han ska komma och hälsa på ungdomarna i Skene när det hela har lugnat sig något.

– Så här efteråt så kan man ju nästan börja på och undra om det var meningen att man skulle komma dit, säger Klas Adolfsson.

ARTIKELN HANDLAR OM