Terroråtalad flicka i rätten: ”Det var spännande”

avAdam Westin

NYHETER

Den då 15-åriga danska flickan radikaliserades under en höst.

Hon byggde bomber och inväntade order att attackera sin före detta skola och en judisk skola i Köpenhamn – men ordern kom aldrig.

– Hon kommer hållas i förvar på obestämd tid, och det är på nästan samma grunder som Breivik. Det är väldigt många ovanliga aspekter kring detta, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

1 av 2 | Foto: Nils Meilvang / TT
Rättegången inleddes i dag vid tingsrätten i danska Holbæk.

En spektakulär rättegång inleddes i dag vid tingsrätten i danska Holbæk.

En då 15-årig flicka från Kundby i Danmark greps i januari 2016, misstänkt för att ha planerat terrorhandlingar. Åklagare yrkar på att hon ska hållas inspärrad på obestämd tid.

Skulle attackera skolfest

Flickan hade radikaliserats på mindre än tre månader och konverterat till islam. I hennes hem fanns instruktioner och ingredienser för att tillverka TATP, samma sorts sprängmedel som användes vid terrordåden i Paris och Bryssel.

Planen ska ha varit att attackera en fest på skolan där flickan tidigare varit elev, samt att utföra en attack mot den judiska Carolineskolan i Köpenhamn. Enligt åklagare väntade hon på en order att utföra dådet – men den kom aldrig, skriver TV2.

– Det som gör fallet speciellt är brottets allvarlighetsgrad, att en skola var målet, och den tilltalades profil. Det är en person som är 15 år vid brottstillfället och som framstår som ”grannflickan”, säger Kristian Kirk vid Midt- og Vestsjælland-polisen till danska TV2.

Flickan nekar till anklagelserna om terroristbrott.

”Jag behöver råd från en jihadist”

Under dagen har åklagare lagt fram bevis för att flickan, som nu är 17 år gammal, gjort sökningar på internet på bland annat ”support islamic state” och ”jihadist i Danmark”, rapporterar Ekstra Bladet.

Flickan har varit i kontakt med en person som kopplas till IS, och skrivit: ”Jag behöver råd från en jihadist. Min första attack är nära”.

Under onsdagen hölls förhör med den 17-åriga flickan i tingsrätten i Holbæk.

– Jag fick spänning i min vardag. Islamiska staten var något som alla talade om, säger den 17-åriga flickan.

Anledningen till att hon sökt kontakt med IS-krigare på nätet var att det var ”spännande”, uppger flickan. Hon säger att hon inte haft för avsikt att verkligen bomba någon av skolorna.

– Det var bara för att spela hård. Jag har aldrig haft några specifika mål, säger den 17-åriga flickan enligt TV2.

Har attackerat väktare

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp har följt fallet och sett flickans Facebook-profil.

– Ända fram till veckan innan hennes planerade dåd så hade hon ena dagen vanliga tonårsbilder, andra dagen romantiserande jihadistbilder på kvinnor med automatvapen, säger Magnus Ranstorp, som leder terrorforskningen vid Försvarshögskolan.

– Det finns indikationer på att hon inväntade instruktioner på att utföra dådet från någon utomstående. Hon ska också ha genomfört någon form av provsprängning, säger Magnus Ranstorp.

Flickan åtalas även för att ha attackerat en väktare med en skärva från en spegel på den institution där hon suttit inlåst.

– Efter en psykologisk bedömning har man sagt att hon kommer hållas i förvar på obestämd tid, och det är nästan på samma grunder som Breivik. Det är väldigt många ovanliga aspekter kring detta, dels har du en tonårsflicka som på mindre än tre månader radikaliserades, men också går till verket genom att konstruera bomber som ska användas mot hennes egen skola, säger Magnus Ranstorp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Danmark