Delstatsval i Montana i natt – med nationell betydelse

Hela USA följer i natt ett litet delstatsval.

Duellen om Montanas enda plats i representanthuset har fått oväntat stor betydelse – för president Donald Trump.

Donald Trump vann med över 20 procentenheter i Montana på sin väg mot Vita huset och statens räknas som republikansk efter att inte ha skickat en demokrat till kongressen på över 20 år.

Nu står statens plats i representanthuset öppen efter att republikanen Ryan Zinke lämnat. Zinke har i stället tagit plats i president Trumps regering som inrikesminister.

I natt ska en ersättare utses och det lilla delstatsvalet har blivit en riksangelägenhet i USA.

Bluegrass-artist mot egenföretagare

Anledningen är att omröstning kommit att få större proportioner än ”bara” en plats i kongressen. Valet väntas ge en tydlig fingervisning kring hur amerikanerna ställer sig inför Donald Trumps politik i allmänhet – och hans sjukvårdsreform i synnerhet.

Republikaner och Demokrater tittar spänt på när miljardären och vapenförespråkaren Greg Gianforte, 56, och den ”folkliga” bluegrass-artisten Rob Quist, 69, möts i ”valduell” för att se vem som tar Montanas plats i representanthuset.

Efter att republikanen Greg Gianforte suttit på i en bekväm ledning började motståndaren Quist krypa allt närmare och med bara någon vecka kvar till valet hade avståndet minskat rejält. I vissa opinionsmätningar till ensiffrigt avstånd mellan de två.

Att demokraterna började vädra en möjlighet att ta hem en plats ”extra” i representanthuset har lett till att intresset växt hos båda sidor. Och allt mer tid och pengar har lagts på annonskampanjer från de båda partierna.

”Kroppstacklade” journalist

Republikanen Gianforte hamnade kvällen innan valet mitt i en skandal efter att han anmälts för att fysiskt ha angripit en journalist från The Guardian. Det gav demokraterna uppslag till deras senaste annons inför valet – en film där ljudet från bråket används med budskapet: ”Inte lämplig för kongressen”.

Greg Gianforte stab bemötte anklagelserna om att republikanen delat ut en kroppstackling med att han bara ska ha ”vridit om” journalistens arm och de båda ska då ha fallit.

Men – skandalen tros inte påverka valutgången i någon större utsträckning.

I Montana står poströster för en stor del av valdeltagandet och inför natten val ska över 250 000 röster ha skickats in redan innan vallokalerna öppnat. Enligt LA Times kan det vara över 50 procent av rösterna.

Greg Gianforte har under sin kampanj för att bli vald in i kongressen fått draghjälp av Donald Trumps jr och vicepresident Mike Pence. På liknande sätt som president Trump beskrivs även Gianforte som en miljardär som byggt upp sin egen rikedom genom företagande.

– Vi har någon vid rodret som gör exakt det han säger att han ska göra, har Gianforte sagt om Trump, skriver LA Times.

Montana-bo i femte generation

Trump och Pence har också – med bara dagar kvar till valet – visat sitt stöd för Greg Gianforte genom telefonkampanjer med förinspelade budskap, skriver Politico.

Greg Gianforte använder sig också av en Trump-taktik i sin kampanj – han anklagar Rob Quist för att sitta i ”Washington-etablissemangets” knä.

– Min motståndare har sagt att vi ska ha sjukvård som till 100 procent styrs av staten, har Gianforte sagt under kampanjen.

– Det är inte en Montana-värdering.

Demokraternas Rob Quist, en Montana-bo i femte generation med cowboy-hatt som skrivit och framför sin egen kampanjlåt. Som född och uppväxt i staten utmålar han å sin sida Gianforte som en utböling som inte har Montana ”i sig”.

Republikanerna säger att Rob Quist förespråkar hårdare vapenlagar och beskriver honom som en ”liberal musiker med tveksamt ekonomiskt förflutet”.

Quist, som är en relativ nykomling i politiken, har dock samlat in tiotals miljoner kronor till sin kampanj och kallar motståndarna attacker för ”falska”.

– De vet att vi har momentum. Jag kommer från ett ranch- och lantbrukshushåll och jag har vapen som är äldre än antalet Greg Gianforte har bott i Montana, säger han.

Test för Trumps sjukvårdsreform

Och menar att han är en större anhängare av den grundlagsskyddade rätten att bära vapen än vad Greg Gianforte är.

Men den fråga som väckt nationellt intresse och blivit en stor del i Montanas ersättningsvalrörelse är sjukvården.

Efter ett misslyckat försök fick president Donald Trump igenom sitt vallöfte om att stoppa Obamas sjukvårdsreform i kongressen.

Rob Quist är en stark förespråkare för Obamas reform och har talat sig varm för den genom att berätta om sina egna problem om hur en misslyckad operation satte honom i ekonomisk onåd, uppger CNN.

– Människor kommer fram till mig och säger att äntligen finns det någon som gått igenom liknande saker som jag och som kan vara en röst för människor som mig, säger Rob Quist enligt tv-kanalen.

– Min motståndare har ingen aning om vad människor som vi går igenom.

Greg Gianforte å sin sida säger att ”Obamacare inte fungerar” men också att presidentens sjukvårdsreform måste genomgå en del bearbetning.

– Kakan måste stanna lite längre i ugnen, säger han enligt CNN.

Fingervisning inför kongressvalet 2018

Republikaner och demokrater uppges dock se nattens val som en fingervisning var det amerikanska folkets vilja ligger – för eller mot Obamacare.

Lyckas demokraterna vända på steken i Montana och trots allt ”stjäla” en republikansk plats i representantshuset kan det betyda mörka moln på republikanerna och Donald Trumps himmel, skriver New York Times.

Nästa år är det val till kongressen och nattens besked väntas ge en fingervisning om hur starka republikanerna står med sin majoritet representanthuset, skriver Politico.

– En vinst i Montana är en jordbävning. Det skulle skicka ett budskap till republikanerna att de dras med djupa bekymmer, säger en tidigare demokratisk kongressmedarbetare enligt The Hill.

Klockan 04 natten mot fredag stänger vallokalerna i Montana. En av dem som inte bestämt hur han ska rösta i valet som fått nationens ögon på sig är republikanen Bob Hackel, 35.

– Jag gillar killen i cowboyhatten men han är demokrat, säger han till CNN.

Publisert:

LÄS VIDARE