Isabelle ska cykla till Sibirien – söker en kompanjon

Förra året föll Isabelle Hvittfeldts liv samman. Det var då hon bestämde sig. Hon skulle cykla – till Sibirien. Nu söker hon en person som vill göra äventyret tillsammans med henne.

– En enkel person med humor. Det här kommer liksom inte bli en resa med en liten Lonely planet-bok och selfies framför kända byggnader, säger hon.

Det var förra året, 2016, som allt rasade för Isabelle Hvittfeldt, 31, från Östersund. Hon var nära att gå in i väggen, kärlekslivet raserade och läkarna trodde att hon hade cancer. Som tur var visade det sig att Isabelle var fullt frisk, vilket Expressen var först med att berätta.

Oroligheterna gav henne en tankeställare.

– Jag frågade mig själv om jag var nöjd över mitt liv de senaste tio åren. Det var jag, men jag hade prioriterat helt fel. Jag kände att jag hade nått min gräns. Det finns en tid bortom fjällen som väntar på mig.

”Vill känna frihetskänslan”

Isabelle har tidigare varit ute och rest mycket, bland annat har hon cyklat i Centralamerika och liftat från Kanada ner till Colombia. Men det var ett tag sedan nu, den sista tiden har fokus legat på jobbet.

– Jag har jobbat mycket dubbelskift eftersom jag tycker det är roligt. Men jag känner inte igen mig själv. När jag ser på gamla bilder ser jag hur det lyser om mig. Jag vill tillbaka dit. Det är inte meningen att man ska jobba ihjäl sig.

Isabelle berättar att hon länge har drömt om att sälja allt och bege sig ut på en lång resa. Nu är tiden inne. Isabelle ska resa hela vägen från Sverige till Sibirien, via Japan och Kazakstan – på cykel. Men först till USA för att möta upp Green riders, en organisation, som cyklar för att jorden ska bli en bättre plats.

– Jag vill känna frihetskänslan. Träffa nya människor och se nya platser som inspirerar mig. Jag möter Green riders för att lära mig mer om cykling och träffa andra likasinnade som cyklar långt.

Men Isabelle söker också en person, eller flera, som kan tänka sig att följa med på hennes resa till Sibirien.

– Det är alltid roligt att cykla med någon annan. Den personen behöver inte följa med hela tiden om den vill, men låt säga att någon är sugen på att cykla genom Rumänien. Då är väl det kul, säger hon och fortsätter:

– Det behöver vara någon som är lite spontan, en enkel person med humor. Det här kommer liksom inte bli en resa med en liten Lonely planet-bok och selfies framför kända byggnader, säger hon och skrattar.

”Det är mycket som ska till”

Många i Isabelles närhet tycker att hon ger sig ut på djupt vatten och att hennes resa är allt för riskabel.

– Jag har rest förr och vet att jag inte bör röra mig inom vissa områden, att jag ska vara försiktig på vägarna och så, men det är därför jag planerar så mycket nu. Det är mycket som ska till innan man ger sig av.

Det som är svårast med hela projektet är att lämna vänner, familj och hunden Kira. Så pass svårt att hon faktiskt funderar på om hon inte ska ta hunden med sig.

– Men det kräver också planering. Jag försöker läsa mig till vad som är bäst för henne. Och vad gäller vänner och familj så ses vi ju när jag kommer hem. Jag blir inte borta hela livet. Dessutom tror jag att världen får klara sig utan mig ett tag.

Publisert: