Homosexuella rensas ut i Tjetjenien

Ryssland: Ingen förföljelse av homosexuella

Av: 

Martin Schori

Homosexualitet är belagt med dödsstraff i Tjetjenien.
Homosexualitet är belagt med dödsstraff i Tjetjenien.

NYHETER

Hundratals homosexuella har försvunnit i den ryska delrepubliken Tjetjenien, enligt rapporter i media och från människorättsorganisationer.

Flera europeiska ledare har pressat Ryssland att utreda frågan.

”Det finns inga offer”, hävdar man nu.

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov

Det var den ryska tidningen Novaja Gazeta som i april avslöjade situationen för hbtq-personer i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Homosexuella män ska ha utsatts för tortyr, förföljelse och misshandel. Uppemot ett hundratal hade försvunnit.

För två veckor sedan krävde Sveriges utrikesminister Margot Wallström att Ryssland satte press på Tjetjenien – vars regim är allierad med Kreml – om att stoppa förföljelsen. Tillsammans med Storbritanniens, Frankrikes, Tysklands och Nederländernas utrikesministrar skickade Wallström ett brev till Rysslands dito Sergej Lavrov.

"Vi är djupt oroade av det stora antalet rapporter om att homosexuella har förföljts och några till och med dödats av delstatsmyndigheter på grund av sin sexuella läggning", skrev ministrarna i brevet.

Men utredningen är redan klar, enligt den ryska ambassaden i Israel. I ett brev till tidningen Haaretz, som också publicerat uppgifterna om förföljelsen, skriver ambassaden att Ryssland har tittat närmare på uppgifterna – som man kallar ”en ursäkt att starta en propagandakampaj mot Ryssland”.

”Resultatet av utredningen visar att rapporterna publicerades efter att ett par lokala myndigheter i norra Kaukasus och avslagit en förfrågan från hbtq-rörelsen att hålla demonstrationer”, skriver ambassaden och slår fast:
”Det finns inga offer för förföljelse, hot eller våld”.

”Finns inga homosexuella i Tjetjenien”

Uppgifter om att homosexuella förföljs i Ryssland är väldokumenterade av människorättsorganisationer. Enligt svenska RFSL är det vanligt att homosexuella luras till mötesplatser där de tillfångatas, hotas och misshandlas av speciella ”medborgargarden”.

Alvi Karimov, talesperson för den tjetjenska regeringen, har tidigare förnekat uppgifterna om förföljelse, med hänvisning till att det inte finns några homosexuella i landet.

– Vi kan inte gripa eller förtrycka människor som inte existerar. Skulle det finnas sådana människor i Tjetjenien skulle rättsväsendet inte behöva göra någonting med dem eftersom deras familj skulle skicka dem till en plats de aldrig kan återvända från, säger han till ryska nyhetsbyrån Interfax.

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Publisert:

LÄS VIDARE

RFSL: Systematisk utrensning av homosexuella

ÄMNEN I ARTIKELN

Homosexuella rensas ut i Tjetjenien

Tjetjenien

Ryssland

Hbtq

Margot Wallström

Novaja Gazeta