Studie: Du blir inte snabb av tajta byxor

I marknadsföring beskrivs så kallade ”kompressionstights” som ett plagg som gör muskler mindre trötta. Men en ny studie visar att skillnaden är obefintlig, rapporterar SVT.

En ny amerikansk studie har tittat närmare på samband mellan användande av kompressionskläder och trötthet i muskler. I marknadsföring har det ofta påståtts att muskler blir mindre trötta av plagg som dessa – men det påståendet ställer sig forskningen skeptisk till.

I studien från Ohio State University syns inga tecken på att kompressionstights räcker till att musklerna bättre bevarar energi.

–  Vi använde ett speciellt slags löpband som kunde mäta kraften i löparnas steg. Löparna hade också en pulsmätare som mätte ansträngningen under hela träningspasset, säger Ajit Chaudari, fysiologen bakom studien, enligt SVT.

Bra för läkning

Samma löpare testades vissa dagar med kompressionstights och vissa utan. Men skillnaden var alltså obefintlig. Däremot visade studien att den som använder kompressionskläder som behandling för en löparskada kan få mycket positiva effekter – exempelvis om personen är drabbad av muskelinflammation.

Men för den som vill bli snabbare i spåret tyder alltså väldigt lite på att kläderna spelar någon roll.

– Vi kunde inte uppmäta någon effekt alls på uthållighet, styrka eller spänst av kompressionstightsen, säger Ajit Chaudari.

Publisert: