Liza ofredades på tunnelbanan – vill varna andra

1 av 2 | Foto: Privat
Liza blev sexuellt trakasserad på tunnelbanan
NYHETER

När Liza Claesson klev på tunnelbanan satte sig en man mitt emot henne och började onanera. Hon skakade av panik, men ingen hjälpte henne. Nu vill hon varna andra för mannen.

Det var under onsdagseftermiddagen den femte juni som Liza Claesson, i Stockholm, skulle ta tunnelbanan hem efter skolan. När hon klev på vid Slussen, satte sig en man mitt emot henne. Hon märkte direkt att någonting var fel.

– Han försökte ta ögonkontakt med mig, tittade på mina bröst, på mina ben och mellan mina ben.

Liza blev obekväm och försökte ignorera honom genom att fästa blicken långt bort och ut genom fönstret.

– Jag försökte täcka mig med min väska och min jacka, men då vred han liksom på sig och försökte hitta vinklar som gjorde att han såg så mycket av mig som möjligt.

Vid någon station senare bytte Liza plats i hopp om att bli av med mannen, men han följde efter.

– Då började han slicka sig runt munnen och öppna gylfen. Han stoppade in händerna och började smeka sig innanför byxorna. Jag fick panik och satt och skakade. Jag vågade inte göra någonting.

Det var det heller ingen annan som gjorde.

– Det satt folk i samma vagn som mig, det satt folk på sätena bredvid. Men ingen gjorde någonting. Ingen sa någonting för att stoppa det och jag var helt chockad. Jag var så rädd att han skulle följa efter om jag klev av, jag vågade inte skrika om han skulle bli aggressiv.

Mannen fortsatte att trakassera henne och drog fram sin penis och började onanera. Hela tiden med ögonen spända i Liza.

– När vi kom till Skogskyrkogården kastade jag mig av och bröt ihop. Jag ringde mamma.

”Hon bara skrek i luren”

Lizas mamma Anette Claesson, som väntade på Liza i Farsta centrum vid den tidpunkten blev chockad när hon fick samtalet.

– Hon bara skrek i luren. Jag fick tag på vakter som ringde trygghetscentralen och bad oss anmäla händelsen på en gång. Att han vågade göra såhär på tunnelbanan klockan 16:00 på eftermiddagen visar på att han har gjort det här förut och kommer göra det igen. Vi måste få fast den jäkeln, säger Anette.

Händelsen var väldigt omskakande men trots det hade Liza sådan sinnesnärvaro att hon både lyckades fotografera och filma lite av mannen. Idag har hon omvandlat sin rädsla till ilska och mod.

– Jag vill inte att någon annan ska behöva råka ut för det här. Han måste åka fast. Just nu letar polisen efter övervakningsfilmen från tåget. Ser någon att det här händer igen så gör någonting.

Sören Danielsson som är operativ koordinator på Globenpolisen bekräftar att en anmälan kommit in och att polisen ska ta del av Lizas bild och film och även övervakningskameror hos SL ska kollas igenom, skriver Stockholm Direkt.

– Det är värdefullt att vi har bild på mannen eftersom yttre befäl då kan ta del av signalementet. Vi kan också se om det finns andra händelser som går att koppla ihop med den här, säger Sören Danielsson till Stockholm Direkt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Film