Protester när afghaner tvångsutvisas

avMaja K Nilsson

NYHETER

Ett 70-tal personer samlades på tisdagen i Åstorp i nordvästra Skåne för att demonstrera mot utvisningen av ett 20-tal afghaner.

Under kvällen kördes afghanerna i två bussar till Kastrup för att därifrån flygas till Kabul.

Polisen hade stora avspärrningar på platsen – bland annat för att förhindra att någon skulle kasta sig framför bussen.

1 av 4 | Foto: Krister Hansson

Demonstranterna som protesterade mot utvisningarna hade varit på plats utanför flyktingförvaret i Åstorp sedan natten till tisdag.

– Det var lugnt på platsen och knappt 100 demonstranter här. När jag kom var det kanske 40 poliser och nu är det nog det dubbla, sa Krister Hansson, Aftonbladets fotograf på plats, under eftermiddagen.

Många poliser var på plats för att säkerställa säkerheten.

– Vi ser till att de som demonstrerar får säga vad de vill säga, även om de saknar tillstånd för demonstrationen. Allt är väldigt lugnt på platsen, sa Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson på plats i Åstorp.

”Har gått lugnt till”

Bussarna som skulle föra afghanerna till Kastrup körde in på förvaret vid 17-tiden. Samtidigt bröts lugnet bland demonstranterna och protester skreks ut.

Strax efter klockan 19 lämnade en buss med de deporterade förvaret under lugna former.

– Det har gått lugnt till hela tiden. Människor har fått möjlighet att uttrycka sina känslor inför det som sker och det var viktigt för oss att så kunde ske, säger Ewa-Gun Westford till TT på tisdagskvällen.

Bland de som ska utvisas finns ensamkommande som Migrationsverket bedömt och skrivit upp i ålder.

ARTIKELN HANDLAR OM