Namnen på terroristerna släppta

avKerstin Nilsson, Niklas Eriksson

Scotland Yard går nu ut med namn på två av männen som utförde terrorattacken i London i lördags:

Khuram Shazad Butt, 27, och Rachid Redouane, 30.

Den tredje mannen är ännu inte namngiven.

Minneshögtiden i London hade precis börjat.

Då släppte Scotland Yard namnen på två av terroristerna som låg bakom lördagens attack på London Bridge och Borough Market.

Khuram Butt , 27, mannen som under attacken bar en Arsenaltröja, var enligt Scotland Yard brittisk medborgare född i Pakistan, men uppväxt i Storbritannien.

Han var en man med två ansikten:

Han var både en trogen Arsenalsupporter och pratade med Londondialekt - och samtidigt anhängare av den förbjudna islamistgruppen al-Muhajiroun.

Ringde polisens tipstelefon

Både han och den andre gärningsmannen, Rachid Redouane, 30, ska ha bott i Barking i östra London, där polisen slog till timmarna efter terrordådet och grep tolv personer.

Khuram Butt ska enligt The Guardian ha bott tillsammans med sin fru och två barn, en son på tre år och en liten baby.

Enligt grannarna ska han ha jobbat i tunnelbanan i London och på snabbmatskedjan KFC.

Khuram Butt är den av de två som sedan tidigare varit känd av den brittiska underrättelsetjänsten MI5, som dock inte ska ha haft några indikationer på att attacken var på gång.

Han utreddes 2015 efter att någon i allmänheten ringt den brittiska antiterrorpolisens ”hotline” och tipsat om honom, uppger Mark Rowley, högste chef för Storbritanniens antiterrorpolis.

Men, enligt Rowley, hittade man inga bevis för att Butt planerade någon attack, och ärendet prioriterades ned.

Khuram Butt var också med i Channel 4:s dokumentär ”The Jihadis Next Door” som visades i fjol.

Grannarna slog larm

I Khuram Butts grannskap i Barking råder delade meningar om 27-åringen.

En granne säger att de inte sett några tecken på radikalisering. En annan vän säger att Butt självradikaliserats på nätet, genom bland annat Youtube, enligt The Guardian.

Vännen som berättar för Guardian om radikaliseringen säger också att han slagit larm till polisen om Khuram Butt.

– Vi talade om en särskild attack som inträffat och som de flesta radikaliserade så hade han ett rättfärdigande för precis allting och den dagen insåg jag att jag behövde kontakta myndigheterna, säger den tidigare vännen till The Guardian.

En annan granne till Khuram Butt säger att hon också slagit larm om efter att hennes egna barn kommit hem och sagt att de ville bli muslimer, skriver The Guardian.

– Han försökte radikalisera barnen, han brukade vara i parken och prata om islam. Han kom förbi och gav barnen pengar och godis på ramadan, säger Erica Gasparri till The Guardian.

Hon säger att hon slog larm till polisen om Khuram Butt för två år sedan – samma år som Mark Rowley bekräftar att de utredde Butt.

Hade ett alias

Den andre gärningsmannen, Rachid Redouane, 30, har själv uppgett att han är libyer och marockan. Han är också känd under namnet Rachid Elkhdar, men har då angett ett annat födelsedatum. Han är dock inte känd av myndigheterna sedan tidigare.

Vid hans döda kropp hittades irländska identitetshandlingar och ska, enligt Sky News, ha bott i Dublin ett och ett halvt år, 2014–2016, med en skotsk hustru.

Enligt polisen var det Khuram Butt och Rachid Redouane som tillsammans med en tredje – ännu ej namngiven person - som körde den vita Renault-skåpbilen och mejade ned fotgängare på London bridge i lördags kväll.

Efteråt hoppade de ur bilen och fortsatte sitt terrordåd med kniv och fejkade bombbälten på magen.

På sin väg tilI det populära bar- och restaurangområdet Borough Market gick till synes urskillningslöst til attack mot människor på gatan och inne på barer och restauranger.

En granne såg en av gärningsmännen i den vira renaultbussen både i fredags och i lördags eftermiddag - bara timmar före attacken.

– Jag såg honom med vanen i fredags, säger Michael Mimbo, 25, till The Guardian.

– han hade parkerat den precis utanför lägenheten och den blockerade gatan. Bilarna kunde inte komma förbi och det var lite upprört.

Ber allmänheten om hjälp

Polisen ber nu om allmänhetens hjälp med information om de båda männen.

Vad man speciellt är intresserad av är platser som männen brukade besöka och var de befann sig och gjorde dagarna och timmarna före dådet.

Den tredje gärningsmannen är ännu inte namngiven. Enligt polisen så fortsätter utredningen av hans identitet.

ARTIKELN HANDLAR OM