Kemikalieinspektionen

Kemikalieinspektionen varnar för slajmtrenden

Av: 

Alexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

Lim och linsvätska är två ingredienser barn använder för att göra slajm, den geleartade lekdegen som återigen blivit omåttligt populärt.

Något som får kemikalieinspektionen att utfärda en varning:

– Vi avråder föräldrar från att låta sina barn använda kemikalier på sätt som de inte är avsedda för, säger Susanna Norrthon Risberg, rådgivare på myndigheten.

Slajmtrenden har fullkomligt exploderat. Populariteten är så stor att flera butiker har fått slut på de ingredienser som används i framställningen.

– Vi har alla produkter som kunderna behöver, men de börjar ta slut, säger Thomas Panduro, marknadschef på hobbyföretaget Panduro.

Men med en enkel googling går det att få fram hundratals recept, tips och råd på hur man gör sitt eget slajm. Ett av de vanligaste recepten innehåller följande ingredienser:

  • Raklödder
  • Linsvätska
  • Lim

Det finns också recept som innehåller mer naturliga saker som potatismjöl, olja och vatten.

Innehåller allergiframkallande ämnen

Susanna Norrthon Risberg jobbar som rådgivare på kemikalieinspektionen. Och hon är orolig för de kemikalier som barnen utsätts för när de gör och sedan leker med slajm.

– Man bör inte låta sina barn använda lim för att göra slajm. Vi avråder föräldrar från att låta sina barn använda kemikalier på ett sätt som de inte är avsedda för.

Hon förklarar att limmet i sig inte är farligt, men barnens hud kan vara känslig för en längre kontakt med vissa kemikalier som finns i limmet.

– Vi vet ju att vissa lim innehåller allergiframkallande ämnen och kanske även andra ämnen som inte är tillåtna i till exempel leksaker. Det är stränga regelverk kring just kemikalier i leksaker. Men här gör barn sina egna leksaker så de hamnar utanför det regelverket, säger Susanna Norrthon Risberg.

Hjälper det om barnen använder handskar?

– Det är klart att det är bättre om de använder handskar. Men vi avråder från att använda lim till att göra slajm över huvud taget.

Fått utslag på kroppen

Kemikalieinspektionen har varit i kontakt med Giftinformationscentralen som vittnar om några fall där barn fått utslag på kroppen efter att ha lekt med slajm.

När det kommer till användningen av linsvätska i slajmframställning är det linsvätskor som innehåller borsyra som gäller.

– Borsyra i så små mängder som det finns i linsvätska är inte farligt, det kan barnen använda. Däremot har det hört av sig vuxna till oss som undrar varför det inte går att få tag på ren borsyra, eller Borax som det heter. Det ämnet är förbjudet att sälja till och användas av privatpersoner i Sverige eftersom det har allvarliga hälsofarliga egenskaper. Så det avråder vi absolut från, säger Susanna Norrthon Risberg.

Vissa slajmrecept innehåller glycerol, en kemikalie som bland annat finns i många kosmetiska produkter.

– Men det är ju inte farligt, det används till och med som livsmedel, säger Susanna Norrthon Risberg.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kemikalieinspektionen

Giftinformationscentralen