Trumps nya nederlag: Sviken av egna partiet – igen

Republikanerna stöttar inte omarbetade Obamacare-ersättaren heller

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT / NTB SCANPIX
Donald Trump.
NYHETER

WASHINGTON. Donald Trump jagar en framgång inför lördag – då han firar 100 dagar som president.

Men sent i natt kom nederlaget: det blir ingen ny omröstning om att lägga ner Obamacare.

Presidenten sviks återigen av det egna partiet.

Donald Trumps team jobbar intensivt för att få presidentens första 100 dagar att framstå som så framgångsrika som möjligt.

Men ännu har han inte fått igenom en enda betydande lagstiftning.

Att förslaget till ny sjukvårdsreform som skulle ersätta Obamacare inte ens gick till omröstning i kongressen var ett enormt nederlag. Därför har Trumps team suttit i intensiva förhandlingar med representanter för Republikanerna i senaten och representanthuset för att få fram ett nytt förslag.

I början av veckan såg det nya, fortfarande hemliga, förslaget ut att få stöd från de mest konservativa Republikanerna och inom Trumps läger hoppades man få till en ny omröstning om förslaget senast på lördag, samma dag som Donald Trump firar 100 dagar som president.

Men under natten mellan torsdag och fredag kom bakslaget.

Trump kommer inte få till någon omröstning om det omarbetade förslaget förrän tidigast nästa vecka. Efter att 100-dagarsgränsen passerats. Det beskedet lämnade ledarna för Republikanerna i kongressens representanthus, skriver Politico.

Kan bara förlora 22 röster

Minst 15 av Republikanerna i respresentanthuset är helt emot det nya förslaget och ytterligare 20 har ännu inte bestämt sig. För att få igenom förslaget kan partiet bara förlora 22 röster, enligt Politico.

– Det blir ingen omröstning om hälsovården i morgon (läs: fredag), sa republikanernas ledare i representanthuset Kevin McCarthy efter ett sent möte natten till fredag.

– Vi håller fortfarande på att utbilda våra medlemmar.

Nu återstår att se om Republikanerna kan övertyga tillräckligt många av sina folkvalda för att ta förslaget till omröstning nästa vecka.

Men partiet är rejält delat. Bland motståndarna till det nya omarbetade förlaget finns flera som sade sig stötta det förra förslaget, så medan det nya förslaget lockat nya supportrar har partiet i stället förlorat andra.