Hotbild mot asylboende var polis på spaning

avJohn Granlund

NYHETER

Asylboendet slog larm om hot.

Och den inhyrda väktaren påstod att han blivit beskjuten.

Nu berättar polisen om hur man själva orsakade den upptrissade situationen i Trollhättan – under en misslyckad spaningsoperation.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Aftonbladet rapporterade i helgen om flera allvarliga incidenter i Sjuntorp, Trollhättan, riktade mot ett boende för ensamkommande killar.

En uttalad hotbild hade lett till att kommunen nödgades evakuera asylboendet och placera ut en väktare.

”Rekognoserade kring boendet”

Under natten till söndagen eskalerade situationen med en mystisk silverfärgad Audi som körde upp mot boendet - och i samband med det påstod väktaren att han blivit beskjuten.

Nu går polisen ut med oväntade uppgifter - som omkullkastar kommunens bild av vad som hänt.

Enligt chefen för avdelningen Grova brott i Trollhättan är det nämligen polisen själva som skrämt upp personal och boende på hemmet.

– Vi planerade en insats, som genomfördes i dag tisdag. Inför detta rekognoserade en kollega kring boendet. För att hitta dit ringde personen kommunen och frågade var det ligger. Detta telefonsamtal har upplevts som hotfullt, säger chefen för polisens avdelning för Grova brott, Sten-Rune Timmersjö till TTELA.

Kan ha varit vildsvinsjakt

I ett försök att bevara sin anonymitet hade polisen inte berättat vad han heter under samtalet till kommunens verksamhetschef.

Och i den silverfärgade Audin satt alltså samma polis.

– Det är den bilen som personalen observerat och kopplat samman med det "hotfulla" telefonsamtalet. Därför begärde man och fick en väktare till boendet, säger Sten-Rune Timmersjö till tidningen.

Någon hotbild ska alltså aldrig ha funnits. Däremot fortsätter polisen att utreda den misstänkta skottlossningen mot väktaren. Men redan nu öppnar polischefen Sten-Rune Timmersjö upp för att det kan finnas alternativa förklaringar, som att det kan handla om en "bildörr som slagit igen" eller att det rört sig om vildsvinsjakt.

ARTIKELN HANDLAR OM