Så många amerikaner kan förlora sin sjukförsäkring

USA:s president Donald Trump vill ersätta Obamacare med en ny förordning.

Går förslaget igenom kan runt 22 miljoner amerikaner bli av med sin sjukförsäkring, säger en ny rapport från kongressen.

Nu möter förslaget motstånd i republikanernas egna led. Senator Susan Collins uppger att hon tänker rösta mot att det ens tas upp i senaten, rapporterar BNO News.

President Donald Trump och republikanerna vill ersätta Obamacare med en egen sjukförsäkringsförordning. Förslaget skulle göra att uppskattningsvis 22 miljoner fler av landets medborgare skulle bli oförsäkrade fram till 2026.

Det har en rapport från kongressens budgetutskott kommit fram till. Redan till nästa år kan 15 miljoner amerikaner bli av med sin Obamacare-försäkring, enligt rapporten på grund av att avgiften för att inte vara försäkrad skulle försvinna.

Det skriver CNBC.

– Man ska inte lita blint på den uppgiften. Kongressens budgetutskott har gång på gång bevisat att deras utredningar inte prickar rätt när det kommer till att förutse hur lagstiftning påverkar sjukvårdsförsäkringars täckning, kommenterar Vita huset, enligt AP.

Republikanerna har varit hemlighetsfulla med sitt lagförslag, men förra veckan släppte partiet något som sägs vara ett utkast. Om förslaget klubbas igenom kommer bland annat skatterna kopplade till Obamacare sänkas.

Har bara råd att tappa två röster

Det är inte ett enat parti som står bakom förslaget. Fem republikanska senatorer har redan sagt att de inte vill backa det i sin nuvarande form. I omröstningen har partiet bara råd att tappa två röster från de 52 republikanska senatorerna.

– Det nuvarande förslaget håller inte sina löften till det amerikanska folket. Jag kommer att motsätta mig att det kommer upp till omröstning, men är fortsatt öppen för förhandlingar, säger senator Rand Paul i ett uttalande.

Demokraterna har 46 mandat i senaten. Av de hundra stolarna tillhör två självständiga senatorer.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN