Det här är John Kelly – Trumps nya general

avAdam Westin

Det är kaotiskt i Vita huset, anser 60 procent av amerikanerna i en ny opinionsundersökning.

General John F. Kelly ska nu få ordning i leden – men avråds att lägga sig i Donald Trumps agerande.

– Den som tror att den kommer förändra Donald Trump känner inte Donald Trump, säger presidentens kampanjledare Corey Lewandowski.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
John Kelly och Donald Trump.

I måndags tillträdde Vita husets nya stabschef John F. Kelly.

Första åtgärden: sparka Anthony Scaramucci. Den tidigare finansmannen hade under sina tio dagar som kommunikationschef använt könsord i sina utlåtanden om strategen Steve Bannon, och kallat sin stabschef Reince Priebus för ”fucking paranoid och schizofren.”

Scaramucci ansågs inte ha disciplinen som krävs för att vara kommunikationschef och eskorterades ut från Vita huset omedelbart efter att ha sparkats av Trump, på John Kellys inrådan.

Därmed har generalen satt tonen i Vita huset.

Bakgrund

 • John Kelly var senast inrikesminister i Donald Trumps regering, ett uppdrag som han skött ”mirakulöst bra” enligt presidenten.

 • Innan dess hade John Kelly arbetat inom mililtären i 45 år. Han är den första generalen sedan 70-talet som blir stabschef i Vita huset.

 • John F. Kelly är 67 år gammal, född i Boston 1950. Han gick med i marinkåren som 21-åring och har tjänat i Europa, Mellanöstern och lett operationer i Centralamerika, Sydamerika och Karibien. Under Obama-administrationen ansvarade John Kelly för det omstridda fängelset i Guantanamo Bay.

Var inrikesminister

 • Några av John Kellys ansvarsområden som inrikesminister och chef för Department of Homeland Security (med en personalstyrka på 240 000 man) var det omtvistade inreseförbudet från muslimska länder, att stärka USA:s gräns mot Mexico, motverka illegal invandring, samt att leda och samordna arbetet mot terrorism.

 • John Kelly ska ha varit upprörd och övervägt att avgå efter att FBI-chefen James Comey sparkades, skriver CNN.

 • Evelyn Farkas, som har jobbat med John Kelly som högt uppsatt i Pentagon under Obama-administrationen, säger att generalen är godhjärtad och har ett gott omdöme. John Kelly är en ”straight shooter” som håller sig lugn när det blåser hårt, enligt Farkas.

– Det gör nog intryck på en person som Donald Trump.

Sonen dog i Afghanistan

 • År 2010 dödades John Kellys son Robert M. Kelly av en landmina när han tjänade i Afghanistan. Efteråt har Kelly sagt att den amerikanska allmänheten är omedvetna om det mänskliga priset för USA:s insatser utomlands.

 • ”Vi är bara en av 5.500 amerikanska familjer som har tvingats utstå sorgen av att förlora ett barn i det här kriget. Min sons död kan inte framstå som mer tragisk än någon annans” sade John Kelly 2011 i ett uttalande till Washington Post.

Fler kan sparkas

 • Traditionellt sätt leds Vita husets medarbetare av stabschefen, som i sin tur rapporterar till presidenten. Men både Anthony Scaramucci och Kellyanne Conway har vänt sig direkt till presidenten istället för stabschefen. Reince Priebus ansågs inte riktigt ha Donald Trumps fulla förtroende.

 • ”General Kelly har full auktoritet att operera inom Vita huset, och all personal kommer rapportera till honom”, säger pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders.

 • John Kelly vill ta ett fast grepp om vad som sker inom Vita huset, och det är inte omöjligt att fler medarbetare än Scaramucci kommer få gå.

 • ”Nu stramas ordningen upp och det kommer säkert att bli en ordentlig ström med folk som får gå”, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, till SvD.

Mjukare mot media

 • ”Fake news” och ”alternativ facts” är två ord som präglat Trump-administrationens inställning till media. På Vita husets pressträffar har kameror förbjudits och Donald Trump bedriver ett ordkrig mot flera mediehus. På senare tid har CNN betraktats som den främsta fienden.

 • Generalen John Kelly sägs ha en mer traditionell inställning till media. David Lapan, en talesperson på inrikesdepartementet som arbetat med John Kelly i tio års tid, säger att John Kelly inte är den som slänger ut journalister. Däremot är han kritisk mot läckor och ser det som viktigt att rapporteringen är saklig och korrekt.

 • ”Han vet att om du behandlar media professionellt och med respekt kommer det gynna din agenda”, säger Geoff Morrell, tidigare pressekreterare på Pentagon.

 • En person som Anthony Scaramocci betraktades som alldeles för frispråkig och politiskt driven för att kunna vara kommunikationschef i John Kellys stall.

 • Många frågar sig om kameraförbudet kommer kvarstå efter att Sean Spicer slutat som pressekreterare. Även om John Kelly sägs ha en mjukare framtoning mot media än många andra i Vita huset är han väl medveten om att har är underordnad presidenten.

Donald Trump

 • John Kelly är satt att få ordning på Vita huset. Många frågar sig också huruvida Kelly kommer ha någon inverkan på Donald Trump, som orsakat många mediestormar med sitt frekventa twittrande.

 • Kelly kommer han behöva avpassa sig till Trumps otraditionella sätt att vara president, säger Donald Trumps förre kampanjledare Corey Lewandowski, i NBC:s ”Meet the Press”:

 • ”Den som tror att den kommer förändra Donald Trump känner inte Donald Trump”. 

Källor: Politico, Financial Times, Reuters, SvD, The Guardian, ABC News, Washington Post, Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM