Stort slag mot droghandeln – delar av Darknet stängs ned

NYHETER

Handelsplatserna AlphaBay och Hansa, två av de största handelsplatserna på Darknet, har stängts ned efter en stor internationell polisinsats, uppger Europol på sin hemsida.

”Det här är förmodligen den viktigaste utredningen i år”, säger den amerikanske justitieministern Jeff Sessions i ett skriftligt uttalande på regeringens hemsida.

Foto: Europol
Enligt Europol är den dolda websidan AlphaBay den största kriminella handelsplatsen för bland annat, droger, falska ID dokument och olagliga vapen på Darknet.

I ett samarbete mellan amerikansk och europeisk polis meddelade tidigare i veckan Europol att man varit framgångsrika i att stänga ned de kriminella handelsplatserna AlphaBay och Hansa från det krypterade nätverket Darknet.

Enligt Europol är den dolda websidan AlphaBay den största kriminella handelsplatsen för bland annat, droger, falska ID dokument och olagliga vapen på Darknet. Handelsplatsen ska kunna kopplas till transaktioner för nästan en miljard dollar sedan det grundades 2014.

USA:s justitieminister Jeff Sessions meddelade under en presskonferens att man även i fortsättningen kommer att använda stora resurser till att hitta kriminella aktiviteter ”var de än befinner sig”.

Vidare menar Sessions att:

”Det här är förmodligen den viktigaste utredningen i år - att vi lyckats stänga ned de två största kriminella handelsplatserna och att folk runt om i världen nu är säkrare.”

Den gemensamma polisinsatsen utgjordes av FBI och DEA(federala narkotikapolisen) tillsammans med holländsk polis med stöd av Europol och föregick av flera månaders intensiva förberedelser och samverkan länderna emellan. Samtidigt menar man att tillslaget kommer få ringar på vattnet och leda till hundratals nya utredningar i Europa.

”Detta är en stor framgång för myndigheter både i Europa och USA och fler utredningar kommer att göras”, säger Europols direktör Rob Wainwright.

ARTIKELN HANDLAR OM

Darknet

Europol

FBI

Narkotika