USA får rätt att beslagta skyskrapa på Manhattan från Iran

NYHETER

Skyskrapan mitt på Manhattan har i över ett decennium fungerat som en hemlig front för den iranska regeringen.

Nu tas byggnaden över av amerikanska staten.

Den 36 våningar höga byggnaden värderas till minst en halv miljard dollar.

1 av 2 | Foto: Google Maps.
650 Fifth avenue, NY.

Under torsdagen kom beskedet att amerikanska myndigheter får rätt att förverka en 36 våningar hög byggnad på centrala Manhattan. En jury har fastslagit att den iransk-amerikanska organisationen som äger byggnaden på 650 Fifth Avenue finansierar verksamhet som bryter mot de sanktioner som finns mot Iran, skriver AP.

Betydande fäste i hjärtat av Manhattan

Foto: Wikimedia Commons.
650 Fifth avenue, New York.

Den federala åklagaren Joon H. Kim säger att byggnaden nära Rockefeller Center på Manhattan har gett den iranska regeringen ”ett betydande fäste i hjärtat av Manhattan som har framgångsrikt använts för att kringgå USA:s ekonomiska sanktioner mot Iran”.

Under den senaste månaden har Alavistiftelsen som äger huset hävdat att de inte kände till att en delägare till byggnaden har kopplingar till den iranska regeringen.

Åklagare Joon H. Kim menar att byggnaden är värd minst en halv miljard dollar och förverkandet av den, tillsammans med andra fastigheter runt om i USA, skulle innebära det största förverkandet av egendom relaterat till terrorism i amerikansk historia.

”Har kontrollerats av Iran i flera år”

Enligt den amerikanska regeringens juridiska ombud har byggnaden som uppfördes på 1970-talet har kontrollerats av Iran i flera år. Detta eftersom miljontals dollar i hyresbetalningar kan kopplas till Alavi-stiftelsen och ett skalföretag som är en front för Bank Melli, Irans nationella bank.

Byggnaden värderades till 83 miljoner dollar 1989 och har sedan dess ökat i värde skriver AP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Iran

USA