Tydlig seger för Macrons rörelse

NYHETER

President Emmanuel Macrons rörelse La République en marche får över 30 procent i den första omgången i det franska parlamentsvalet.

När valet är klart kan Macron få en av de största majoriteterna i parlamentet på 60 år.

Foto: Thibault Camus/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron vinkar när han lämnar vallokalen i Le Touquet i norra Frankrike.

I den första omgången får La République en marche 32,3 procent, högerpartiet Republikanerna 21,6 procent och högernationalistiska Nationella fronten 13,2 procent, enligt inrikesdepartementet.

Prognoser, delvis baserade på resultat, visar att Macrons mittenrörelse, tillsammans med allianspartnern Modem, kommer att få mellan 400 och 445 platser av de 577 platserna i parlamentet efter den andra omgången på söndag. Ett sådant resultat skulle innebära att han får en av de största majoriteterna i parlamentet på 60 år.

Frankrike är tillbaka. Nästa söndag kommer nationalförsamlingen att förkroppsliga vår republiks nya ansikte, sade premiärminister Edouard Philippe triumferande i ett tv-sänt tal under kvällen.

Ras för Socialistpartiet

Socialistpartiet som har majoritet i parlamentet i dag, rasar och spås bara få mellan 20 och 30 mandat. Det är ett jättetapp i förhållande till de 277 platser partiet har i dag.

Jean-Christophe Cambadélis, partisekreterare för Socialistpartiet, säger att det inte kommer att finnas något utrymme för demokratisk debatt i parlamentet om Macron vinner den jordskredsseger som prognoserna pekar på, och uppmanar väljarna att stödja Macrons rivaler i andra valomgången.

Cambadélis åkte själv ur parlamentet redan i första omgången, liksom partiets presidentkandidat Benoît Hamon.

Lågt valdeltagande

Valdeltagandet låg på 49 procent enligt inrikesdepartementet. Det är den lägsta siffran på flera decennier och speglar den känsla av resignation som spritt sig bland Macrons motståndare.

Högerpopulistiska Nationella frontens ledare Marine Le Pen skyllde sitt partis dåliga resultat på landets valsystem, som hon anser gynnar stora partier.

– Detta katastrofala valskolk bör väcka frågan om valregler som håller miljoner av våra landsmän borta från vallokalerna, säger hon.

Nationella fronten får enligt prognoserna mellan en och fem platser, jämfört med dagens två. Marine Le Pen själv vann med 44 procent i sin valkrets i norra Frankrike och ser ut att segra i andra valomgången.

Merkel gratulerar

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gratulerar Frankrikes president Emmanuel Macron till "hans stora framgång" i parlamentsvalet.

"Förbundskansler Merkel: Mina innerliga gratulationer till Emmanuel Macron för hans stora framgång i första omgången. En röst för reformer", twittrar hennes talesperson Steffen Seibert.

Den nye franska ledaren verkar ha påbörjat ett starkt samarbete med Merkel under sina fyra veckor vid makten, trots skillnader i flera frågor, inklusive euron.

Macron valde Tyskland och Berlin för sin första resa utomlands som president och träffade Merkel bara några dagar efter att han svors in förra månaden.

FAKTA

Franska valet

Valet till det franska parlamentet hålls i två omgångar, den 11 och den 18 juni.
577 ledamöter väljs, i lika många valkretsar. Av dem finns 22 i franska områden utanför Europa och 11 väljs av franska medborgare utomlands.
7 881 kandidater ställer upp.
Bara en liten del av valkretsarna väntas bli avgjorda i första omgången.
Kandidaterna representerar, i huvudsak, fem större partier: President Emmanuel Macrons mittenrörelse Republiken på väg (LREM), högerns Republikanerna (LR), Socialistpartiet (PS), vänsterns Det okuvade Frankrike (La France insoumise) samt högernationalistiska Nationella fronten (FN, Front National).
Om någon får över 50 procent av rösterna (minst 25 procent av de röstberättigade) i en valkrets är det avgjort redan i första omgången, personen får mandatet som valkretsen gäller.
Om ingen får över 50 procent går de kandidater som fått ett stöd på lägst 12,5 procent av de röstberättigade vidare till den andra omgången. Den som får flest röster i andra rundan vinner.
Vinnaren tar allt, det vill säga mandatet, i valkretsen.
Valdeltagandet brukar vara lägre än i presidentvalen. I parlamentsvalen 2012 var det 56 procents valdeltagande i första omgången, 57 i den andra.
I det nuvarande parlamentet hålls majoriteten av Socialistpartiet som har 280 mandat mot högerpartiet UMP, som bytt namn till Republikanerna, 194.
Källa: Landguiden, ui.se, Mediapart.fr