Ikea-skålen satte eld på Richards vindruvor

Serveringsskålen från Ikea blev ett elddon.

Skålens konkav utformning skapade en starkt koncentrerad värmepunkt, som satte eld på Richard Walters vindruvor.

– Jag trodde det var grannen som grillade men det luktade lite ”vassare”, säger han.

Richard Walter satt i solen på sin veranda. Hans grannar grillade. Då kände han en röklukt som inte luktade bekant, det var en mer ”vass” lukt.

Druvorna brann

Han tittade av en slump ner i skålen med vindruvor han hade framför sig.

– Jag såg att det brann i vindruveskålen. Hur kan det vara möjligt? Tänkte jag. Så såg jag att det var en intensiv punkt som träffade kvistarna, och där hade det börjat brinna, säger Richard Walter.

Skålen är från Ikea och heter ”Blanda blank”. Han äger själv flera stycken. När skålen stod i solen bröts ljuset i skålens konkava form och samlades i en koncentrerad ljuspunkt som blev så varm att den tände eld på vindruvorna i skålen.

– Det är läskigt, säger Richard Walter.

– Tänk dig att du har något du ställer i ett soligt fönster och så har du några gardiner i närheten…då kan du räkna ut vad som kan hända, säger Richard Walter.

Ikea ska undersöka

Ikea känner inte till att skålen kan fungera på det här sättet. Men tar det på största allvar och kommer nu att utföra egna tester.

– Vi tar de här uppgifterna på största allvar och kommer nu undersöka vad som kan ha hänt, säger Emil Eriksson, presstalesperson på Ikea Sverige.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN