Åtalade för bombdåd: ”Vi ska ta tillbaka vårt land”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: ANDERS YLANDER

Bombdåden i Göteborg ses inte som terroristbrott, men åklagaren anser att de tre misstänkta männen med nazikoppling radikaliserades innan attentaten började.

"Vi ska ta tillbaka vårt land", säger den åtalade 25-åringen i en inspelning som hittats hemma hos mannen.

Trion misstänks ligga bakom tre bombdåd i november och i januari – två av dem vid flyktingboenden.

LÄS VIDARE

De tre åtalade männen – 50, 25 och 20 år gamla – satt lugnt i sina stolar i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt när kammaråklagare Mats Ljungqvist inledde med sin sakframställan. Samtliga tre nekar till de brott som åklagaren lägger dem till last.

Åklagaren poängterar att brotten är mycket, mycket allvarliga.

– Vi pratar om en serie av bomber under november 2016 och januari 2017. Det här åtalet gäller allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse, säger han.

De tre männen har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och målet för bomberna var två flyktingboenden och Syndikalisternas lokal i Göteborg. En 23-årig man har åtalats för inblandning i alla tre dåden och han har varit ledare för NMR:s västra region.

– Jag menar att de här bomberna har ett politiskt syfte, säger Ljungqvist.

”Inte terroristbrott”

Dåden kopplas dock inte direkt till NMR och åklagaren har valt att inte åtala trion för terroristbrott.

– Vi har valt att inte åtala för terroristbrott eftersom det inte är terroristbrott i juridisk mening, men jag har full förståelse för de som anser att det här är ett terroristbrott i språklig mening, säger åklagare.

Åklagaren anser att de tre misstänkta – framför allt 20-åringen och 25-åringen – radikaliserades innan bombdåden började.

– Olika mönster och rörelser tyder på att man uppnår en ökad radikalisering, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

NMR:s ledning "patetiska"

Exempelvis var de två på en paramilitär utbildning i ryska S:t Petersburg under hösten. Före och efter den första explosionen i november chattade dessutom 20-åringen och 25-åringen på internet och ansåg då att ledningen för Nordiska motståndsrörelsen i Västra Götaland var "patetiska". De var inte nöjda med att ledningen motsatt sig och försökt tygla våldsanvändning mot politiska meningsmotståndare.

Hos 25-åringen har man även hittat en inspelning där han uttalat en avsikt att ta strid mot judar och muslimer som finns i Sverige. "Ååh du Allfader Oden. Vi ska ta tillbaka vårt land", sade han enligt förundersökningen.

Vid ett av de tre bombattentaten skadades en människa. När städaren vid ett flyktingboende i Västra Frölunda en januarieftermiddag i år skulle slänga en sopsäck i en container small det till. Troligen låg det en tidsinställd och aktiverad bomb i en av sopsäckarna städaren skulle slänga. Mannen fördes till Sahlgrenska universitetssjukhuset med mycket allvarliga skador i benen.

"Ren tillfällighet"

Några månader tidigare – den 11 november 2016 – exploderade en tidsinställd bomb utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. Ingen person kom till skada, men en stund tidigare noterade en förbipasserande kvinna att en kartong låg på pakethållaren på en cykel som stod lutad mot en vägg.

I slutet av januari hittades ytterligare en bomb i Torslanda. Den var placerad vid en husvagn av större modell, en så kallad villavagn. Husvagnen stod på Lilleby camping, som fungerar som flyktingboende. Men bomben detonerade aldrig.

– Det var en ren tillfällighet, säger Mats Ljungqvist.

Publicerad: